szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A moldáv fejlesztők még 2016-ban jelentettek a Facebooknak egy több mint 200 hamis profilból és álhírterjesztő oldalból álló adatbázist, de csak 2019 januárjában kezdett el vele foglalkozni az oldal.

Az elmúlt bő egy évben több fronton is támadást indított az álhírek terjedése ellen a Facebook. A közösségi oldal a 2016-os amerikai elnökválasztás óta fordít igen komoly figyelmet a problémára, de a jelek szerint ezt nem mindenhol teszi egyformán. Van, ahol ezen a téren gyakorlatilag megbukott a Facebook.

A BuzzFeed News beszámolója szerint a moldáv fejlesztők három(!) éven át könyörögtek a Facebooknak, hogy foglalkozzon az országban terjedő álhírek és hamis információk terjedésével, mire a közösségi oldal lépett az ügyben, és eltávolította a szabálysértőket.

A helyi fejlesztők egy külön adatbázist, a Trollesst építették fel, amiben regisztrálták a kamu profilokat, majd a Facebook bejelentő rendszere segítségével jelentették is azokat – még 2016-ban. A válasz viszont csak 2019 januárjában érkezett meg. Az adatbázis egyébkét 168 kamu profilt, 28 oldalt és 8 Instagram-profilt tartalmaz, a Facebook ezt vizsgálja január eleje óta.

A jelenség egyáltalán nem új keletű: a francia Hoaxbuster hasonló problémákat tapasztalt a közösségi oldal "rugalmasságában". A példák alapján úgy tűnik, a Facebook inkább támaszkodik a hivatalos tényellenőrző partnereire, mint a független szervezetek jelentéseire.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztriában 141 halottja volt a járványnak, több, mint eddig bármelyik napon

Ausztriában 141 halottja volt a járványnak, több, mint eddig bármelyik napon

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Hét koronavírusos lakó halt meg a nagykanizsai idősotthonban

Hét koronavírusos lakó halt meg a nagykanizsai idősotthonban