szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Paul Le Roux neve keveseknek csenghet ismerősen, pedig bizonyos szempontból még a híres/hírhedt Köpcöst is túlszárnyalta. És a jövőben még több hozzá hasonló bűnöző bukkanhat fel világszerte.

Valószínűleg nincs olyan hely a világon, ahol ne lehetett volna hallani a híradásokból az El Chapo, azaz a Köpcös nevet. A becenév azt a Joaquín Archivaldo Guzmán Loerát takarja, aki egykor Mexikó első számú drogbárója volt, és akit 2019 januárjában találtak bűnösnek az Egyesült Államokban, New Yorkban folyó perben.

Ám miközben a Köpcös ellen folyt a per, a szervezett bűnözés egy másik, igen fontos figurája is az ítéletre vár, nem messze El Chapótól. És bár "eredményeit" tekintve jóval kisebb figuráról van szó, módszerei sokkal többet elárulnak a modern szervezett bűnözésről, mint a Köpcös vallomásai.

©

A 46 éves Paul Calder Le Roux korábban programozóként dolgozott, Dél-Afrikában született, de van ausztrál állampolgársága is. És nemrég elismerte, hogy egy hat kontinensre kiterjedő drog- és fegyverkereskedő-hálózatot épített ki, és üzemeltetett közel egy évtizeden át.

Le Roux a Köpcössel ellentétben "csak" dollár százmilliókat keresett az ügyleteken, és 30 helyett "csupán" hét gyilkosság írható a számlájára. Van azonban egy terület, amiben túlszárnyalta a Köpcöst: a módszerei.

©

A The Washington Post beszámolója szerint Le Roux az internetet használta arra, hogy kiépítse kiterjedt hálózatát. Ennek köszönhetően volt képes arra, hogy online áruljon szereket, így bonyolította a pénzmosást, metamfetamint árult Észak-Koreának és fegyvereket Iránnak.

Le Roux 2004-ben indította el "vállalkozást", amelyben az RX Limited fedőnév alatt árult fájdalomcsillapítót az Egyesült Államokban. A rendszerben orvosok és gyógyszerészek írták meg a recepteket az RX Limited weboldalára beérkező rendelésekre, amit egynapos határidővel szállítottak ki. Az egész amerikai hálózatot pedig egyetlen laptopról irányította – a Fülöp-szigetekről.

Az RX Limited nyereségét aztán a fegyver, a kokain és metamfetamin üzletből a fekete piaci arany kereskedelemre, valamint egy saját szomáliai hadseregre költötte, hogy legyen hol előállítani a drogot. A magánhadseregének egyik bérgyilkosa az a Joseph Hunter volt, akit egykori katonaként 2016-ban 20 év börtönbüntetésre ítéltek egy kábítószerügynök meggyilkolásáért.

Illusztráció.
©

Az amerikai Drug Enforcement Administration (DEA) különleges csapata végül 2012-ban Líbiában csapott le rá. Bíróság elé azonban korábban nem került, beleegyezett ugyanis abba, hogy együttműködjön a hatóságokkal, így sikerült elfogniuk például Huntert is. Tavasszal ítélhetik el. A várakozások szerint minimum 10 évet, de akár életfogytiglant is kaphat.

Ahhoz, hogy Le Roux lebukjon, az is kellett, hogy két DEA-ügynök, Kimberly Brill és Steven Holdren beleássa magát abba, miként zajlik a feketekereskedelem az interneten, és olyan lehetőséget kínáljanak a bűnöző számára, hogy az felkeltse az érdeklődését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül