szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az óceánok nyelik el a kibocsátott szén-dioxid csaknem egyharmadát, a klímaváltozás nélkülük sokkal súlyosabb lenne. A világ vizeinek is van azonban egy maximális tárolási kapacitása.

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatóinak a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint 1994 és 2007 között az óceánok 34 milliárd tonna emberi tevékenység során keletkezett, a légkörből származó szén-dioxidot tároltak. Ez az időszak emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátása 31 százalékának felel meg.

A klímakutatás szempontjából ez azért kiemelt jelentőségű, mert az óceánok a szárazföldi ökoszisztémák mellett az ember okozta szén-dioxid-kibocsátás nagy részét nyelik el és tárolják. Enélkül jóval erőteljesebb lenne a globális felmelegedés.

A Nicolas Gruber, az ETH munkatársa vezette nemzetközi kutatócsoport tanulmánya a szén-dioxid-koncentráció és további kémiai és fizikai értékek mérésein alapultak, amelyeket a világ hét országának tudósai gyűjtöttek. Emellett egy saját statisztikai modellt használtak, amelynek segítségével meghatározták az óceánban oldott szén összességének ember alkotta részét.

[Annyit mesterkedett az ember a Földön, hogy megváltozik az óceánok színe]

Valamikor a világ vizei is elérik maximális tárolási kapacitásukat. Úgy tűnik, hogy ez még nem következett be. "A globális óceán a vizsgált időszakban továbbra is elnyeli az emberi tevékenységből származó szén-dioxidot, ráadásul olyan mértékben, amely a légköri szén-dioxid növekedése alapján várható" – mondta Gruber.

Az óceánok egyes régióit tekintve a tudósok különbségeket is találtak, amelyek a klímaingadozásokra és azoknak az óceánok áramlási folyamataira kifejtett hatására vezethetők vissza. Így például az Atlanti-óceán északi része az említett időszakban 20 százalékkal kevesebb szén-dioxidot vett fel, mint várható volt, a déli részen azonban megnövekedett a felvétel mértéke. Hasonló változásokat figyeltek meg a déli-sarkvidéki területek térségében, a Csendes- és az Indiai-óceánban.

[Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet]

A világ tengereinek és óceánjainak szén-dioxid-tárolási képessége fékezi a klímaváltozást, és ezzel hatalmas szolgálatot tesznek az emberiségnek – hangsúlyozzák az ETH kutatói. Ennek azonban ára van: a szén-dioxid savasabbá teszi az óceánokat. "Adataink szerint a savasodás több mint 3000 méteres mélységben is eléri a világtengerek mélyét" – mondta Gruber. A savas közeg kioldja a kagylókból és a korallokból a meszet, és megváltoztatja az óceánok kémiáját, ami károsítja a halak légzését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?

Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában

Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában