szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a "Megtekintés mint" nevű Facebook-funkció kifejezetten hasznos volt, míg létezett, nagyon sokan nem ezért emlékeznek rá. A közösségi oldal most visszahozta a tavaly szeptemberben kikapcsolt gombot.

Akik nem az elmúlt hónapokban regisztráltak a Facebookra, valószínűleg emlékeznek a "Megtekintés mint" gombra. Ennek segítségével a felhasználók saját profiljukat ellenőrizhették "kívülről", pontosabban azt: hogyan is néznek ki a magukról megosztott információk az idegenek előtt.

A funkció viszonylag hosszú ideig létezett, ám tavaly szeptemberben nem várt probléma adódott: a gomb mögött súlyos biztonsági rést fedeztek fel, amely a vállalat akkori közlése szerint 50 millió felhasználót érinthetett rosszul. A Facebook nyomozásba kezdett, a gombot pedig kikapcsolták, ám nem örökre:

most visszahozták.

Változás igazából nem sok történt (látható változás legalábbis), a régi/új gomb ugyanúgy működik és nagyjából ugyanarra jó, akárcsak az előző. Egy fontos különbség azonban van: a profilok alatt mostantól egy másik, a publikus információk szerkesztésére vonatkozó rész (Edit Public Details) is található, amellyel a felhasználók meghatározhatják, pontosan mi látszódjon róluk, ha ismeretlenek kíváncsiskodnak a profiljuk után.

A visszakapcsolás másik érdekessége annak kommunikálása: a Facebook mindössze néhány szóban lerendezte a dolgot, természetesen a lehető legpozitívabb megközelítéssel, a korábbi botrányt véletlenül sem felemlegetve. Akkor egyébként maga Mark Zuckerberg is megszólalt, a maguk részéről komoly utánajárást és nyomozást ígért.

Csak néhány napja, hogy a Facebook éves fejlesztői konferenciája véget ért, amelyen számos érdekességet bejelentettek a vállalat képviselői. Az egyik legfontosabbat azonban maga Zuckerberg közölte: szerinte a privát tartalmaké a jövő, ami a most visszahozott funkció fényében kicsit furán hangzik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hat időközi választást tartanak vasárnap

Hat időközi választást tartanak vasárnap

Lakatos Mónika a világzene legnagyobb kitüntetését kapja

Lakatos Mónika a világzene legnagyobb kitüntetését kapja

Az a hír járja, hogy iPhone-on is menni fognak az xboxos játékok

Az a hír járja, hogy iPhone-on is menni fognak az xboxos játékok