szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem a Huawei az egyetlen szálka az amerikai kormányzat szemében a The New York Times friss információi szerint.

Tavaly kezdődött, de még napjainkban sem ért véget az Amerika és Kína közt zajló kereskedelmi háború, amely a múlt héten sokkal komolyabbra fordult: Donald Trump elnök szükségállapotot rendelt el, hogy megvédje az amerikai számítógépes rendszereket a "külföldi ellenségektől".

Bár az elnöki határozatban nem neveznek meg cégeket, a döntés egyértelműen a Huaweire vonatkozott. Ezt követte aztán a Google lépése, amelynek hírét a Reuters robbantotta vasárnap éjjel. A kínai nagyvállalat ezzel még nehezebb helyzetbe került, ám a jelek szerint nem csak őket lehetetlenítenék el: a The New York Times a modern kamerarendszereiről ismert, szintén kínai Hikvisiont nevezi meg, mint a Trump-kormányzat soron következő célpontját.

A Hikvision ellen már korábban is tett lépéseket Trump, mikor megtiltotta az amerikai kormányhivatalok számára a cég, valamint az ugyancsak kínai Dahua videotechnikai termékek beszerzését. Az amerikai kormányzat akkor ismét arra hivatkozva tett lépéseket, hogy a kínai technológia potenciális kiberbiztonsági fenyegetést jelent. Az újabb szigor azonban hasonló helyzetbe terelheti a vállalatot, mint amilyenbe néhány napja a Huawei került.

A Bloomberg az üggyel kapcsolatban azt írja, a Dahuat és a Hikvisiont ember jogi szervezetek korábban azzal vádolták meg, hogy technológiájukkal megkönnyítik Pekingnek a Hszincsiang tartománybeli muszlim etnikai csoport, az Uighurok üldözését. Ugyanakkor a Trump-adminisztráció többek szerint nem emiatt léphet fel szigorúbb intézkedésekkel velük szemben. "Reméljük, hogy a vállalat tisztességes és igazságos bánásmódban részesül" – nyilatkozta a Hikvision igazgatótanácsának egy tagja a hírekre reagálva.

A történethez hozzátartozik, hogy az amerikai kormányzat néhány órája három hónapnyi haladékot adott a Huaweinek. Így az is elképzelhető, hogy augusztus 19-ig minden elrendeződik, hogy az aktuálisan legfontosabb modellek (Mate 20- és P30-széria) megkaphassák a következő rendszerverziót, az Android Q-t is. A Huawei alapítója, Zsen Cseng-fej szerint az amerikai korlátozások hatástalanok velük szemben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!