szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre csak annyi szivárgott ki, hogy szoftverhibáról van szó.

Újabb lehetséges hibát találtak a Boeing 737 MAX típusú repülőgépeken - jelentette be szerdán az amerikai repülésbiztonsági hivatal (FAA).

Az FAA nem hozott nyilvánosságra részleteket, csupán annyit közölt, hogy szoftverhibáról van szó. A szövetségi hivatal egyben felszólította a repülőgépgyárat a hiba kiküszöbölésére.

Amerikai lapértesülések szerint a hibára először a múlt heti szimulációs teszteken derült fény, majd a pilóták ezt a próbarepülések során is megerősítették. Az FAA jelentéséből azonban nem egyértelmű, hogy vajon az eredeti hiba maradt-e meg, vagy annak kijavítása után keletkezett újabb probléma a szoftverben.

A The Wall Street Journal című lap magukat megnevezni nem kívánó bennfenteseket idézve arról írt, hogy a Boeing szakemberei most egyszerű szoftver-módosítással próbálkoznak, de azt is elképzelhetőnek tartják, hogy teljes cserére lesz szükség.

Sokkoló: a hatóságok már két éve tudták, hogy nem mindig lehet irányítani a Boeing-gépeket

Már 2016 őszén is ismert volt a hatóságok előtt a Boing 737 MAX típusú repülőgépek azon hibája, ami az utóbbi idők katasztrófáihoz vezetett. De megadták az engedélyt, mondván a nehezen kezelhető jelenség úgyis csak ritkán fordulhat elő.

Az FAA szóvivője szerint a hivatal szorosan figyelemmel kíséri a Boeingnél zajló munkafázisokat, de egyelőre nem tud semmiféle konkrét határidőt megjelölni az érintett géptípusok újbóli forgalomba állítására.

Miután a Lion Air indonéz légitársaság gépe 2018 októberében 189 fővel a fedélzetén lezuhant, majd szintén egy ilyen tragédia következtében veszett oda az Ethiopian Airlines repülőgépe – amelyen 157 ember tartózkodott –, több ország is kitiltotta légteréből a Boeing 737 MAX típusú gépeit, az amerikai légügyi hatóság pedig megtiltotta, hogy felszálljanak.

Azóta kiderült, hogy a két szerencsétlenséget az okozta, hogy a 737 MAX-ok bizonyos rendszerei hibásan működtek, emiatt a pilótáknak nem volt esélyük arra, hogy kivédjék a katasztrófát. A Boeing vezére június közepén ismerte el, hogy hibáztak, a 737 MAX-ok pedig március óta arra várnak, hogy a vizsgálat lezárultával kijavítsák a bennük lévő végzetes hibát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pár másodpercre Archie is feltűnt Harry herceg és Meghan Markle interjújában

Pár másodpercre Archie is feltűnt Harry herceg és Meghan Markle interjújában

Döntött az Európai Bizottság, a Microsofté lehet a Doom és a Fallout is

Döntött az Európai Bizottság, a Microsofté lehet a Doom és a Fallout is

Orbán a nőkről: "Ők két terhet visznek a vállukon, a munka mellett a családét is"

Orbán a nőkről: "Ők két terhet visznek a vállukon, a munka mellett a családét is"