szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Utoljára a Facebook kapcsán bukkant fel a Cambridge Analytica elemzőcég neve, de a jelek szerint nem csak a közösségi oldallal dolgoztak együtt.

Sokáig egy kevéssé ismert elemzőcégnek számított csupán, majd a Facebookkal történt fiaskójuk miatt egy világ ismerhette meg a Cambridge Analytica nevét. Arról az elemzőcégről van szó, amelyről tavaly márciusban derült ki, hogy a közösségi oldal több millió regisztráltjának adatait szerezte meg és használta az engedélyük nélkül.

A cég nem sokkal később ugyan bejelentette, hogy nem folytatja működését, még hónapokkal az ügy után is tudnak meglepetést okozni - az újabb epizódot a Brexit-kampány szolgáltatta, új bizonyítékok szerint ugyanis ebben is benne volt a kezük.

A The Guardian írta meg, hogy sokatmondó emailek kerültek elő, melyeket a politikai elemzőcég váltott az EU-ból való brit kilépést kezdeményező UKIP párt illetékesei között. A leveleket Brittany Kaiser, a Cambridge Analytica volt vezetője hozta nyilvánosságra. Őt tavaly áprilisban a brit parlament bizottság egyszer már meghallgatta a (Facebookkal érintett) ügyről, most azonban újabb részletekkel szolgált. Ezek pedig egyértelműen arra utalnak, hogy az elemzőcégnek a Brexitet toló Leave.EU kampányhoz is köze volt.

A leveleket Kaiser már benyújtotta a brit DCMS (Department for Digital, Culture, Media and Sport) kormányügynökségnek.

Az, hogy a CA aktív szerepet játszott ebben is, tavaly óta forró téma Nagy-Britanniában, bizonyítani ugyanakkor nem tudták. Az újonnan kikerült emailek viszont megerősítik a korábbi feltételezéseket. (A brexit-párti Leave kampány körül amúgy sem volt minden rendben, az angol Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség tavaly novemberben nyomozást indított a kampányfőnökök ellen, ugyanis nem volt tiszta, honnan jön a projektbe forgatott pénz.)

Ha már az elemzőcég: az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság sem hunyt szemet a Facebookkal történtek fölött, hatalmas, több mint 1462 milliárd forintnyi bírságot osztottak ki nekik. Ezzel szemben a britektől lényegesen kisebb büntetést kaptak, az ottani adatvédelmi hatóság ugyanis néhány tízmilliós csekkel elintézettnek tekintette a botrányt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!