szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság történetének második legnagyobb bírságát osztotta ki a Facebooknak.

Miközben Európában – egész pontosan a briteknél – egy régi adatvédelmi szabály miatt a Facebook megúszta a rekordméretű GDPR-büntetést, és alig 183 millió forintos bírságot kapott, az Egyesült Államokban már nem volt "ilyen szerencséje" a cégnek. Zuckerbergéket a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) 5 milliárd dollárra, vagyis átszámítva mintegy

1 462 500 000 000 forintra

bírságolta a Cambridge Analytica-botrány miatt.

©

Emellett a Facebook rábólintott arra is, hogy átalakítsa az irányítási struktúráját, és új szabályozást kell bevezetnie a felhasználók adatainak biztonsága érdekében. Mindez azt jelenti, hogy a közösségi oldalnak egy új, független adatvédelmi bizottságot kell létrehoznia, amely ellenőrzi, hogy adatvédelmi szempontból rendben működik-e a vállalat.

A megállapodás értelmében a Facebook vezetőinek negyedévente kell találkozniuk a független adatvédelmi szakemberekkel, akik folyamatosan monitorozzák az oldal működését. Eközben az FTC egy új szabályt bevezetését is elérte, amely értelmében Mark Zuckerberg – mint a cég irányítója – egyedül nem mondhatja fel velük a kapcsolatot.

Emellett az egész cégcsoportnak – tehát az Instagramnak és a WhatsAppnak is – új jelentési kötelezettséget írt elő az amerikai hatóság. Ennek értelmében, ha egy olyan adatszivárgás történik, amely 500 felhasználónál több embert érint, 30 napon belül jelenteniük kell azt.

©

Az FTC emellett amiatt is megrótta Zuckerbergéket, hogy a kétfaktoros azonosításhoz a felhasználók által megadott mobilszámokat kereskedelmi célból "értékesítették". Ezt a gyakorlatot a Facebook a mai naptól megszünteti.

Hogy az amerikai hatóság ilyen súlyos bírság kiszabására készül, már tudni lehetett egy ideje, ám a büntetéssel nem mindenki ért egyet. Kara Swisher, a Recode alapítója szerint ez a tétel csupán "parkolási bírság" a vállalat számára, és az FTC-nek legalább egy nullával még meg kellett volna toldania az összeget. A döntés láthatóan a befektetőket sem lepte meg, a cég részvényeinek árfolyama ugyanis a hír hallatán (némiképp paradox módon) emelkedni kezdett.

Az FTC mellett egyébként az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet is megbüntette a Facebookot. Ők 100 millió dolláros (kb. 29,2 milliárd forint) bírságot szabtak ki, mert Zuckerbergék félrevezették a befektetőket az adatszivárgási ügyben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

J. K. Rowling új gyerekkönyvet írt

J. K. Rowling új gyerekkönyvet írt

Kiborultak a britek Fülöp herceg halálhírének a közvetítésén

Kiborultak a britek Fülöp herceg halálhírének a közvetítésén