szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Progressz MS-11 orosz teherűrhajó többek közt hulladékkal teletömve indult vissza a Föld felé, hogy aztán előre eltervezetten megsemmisüljön a Csendes-óceán felett.

Az űrügynökségek bevett szokása, hogy a használaton kívüli, elavult, vagy a küldetésüket már teljesített eszközeiket biztonságos módon megsemmisítik. Mivel ezek közt olyan járművek is vannak, amik odafent keringenek, többségüket a légkörbe irányítva égetik el. Ez történt most a Progressz MS-11 orosz teherhajóval is.

Az űrhajót március 29-én szerelték össze hordozórakétájával, majd néhány nap elteltével indítóállásába szállították. Végül április 4-én küldték fel, hogy az ISS-hez csatlakozva tudományos műszereket, élelmiszereket, gyógyszereket és higéniai anyagokat szállítson le az űrhajósoknak. A szállítmány több mint 2,7 tonna volt, ebben víz és üzemanyag is helyet kapott.

A Progressz egy automatizált teherhajó, és egyben a 72. ilyen eszköz, amely sikeresen elérte az űrállomást. Azonban ezt sem tervezték hosszú élettartamúra, így július 29-én ezt is "nyugdíjazták". Miután ugyanis a Progresszről kipakoltak, hulladékkal és elhasznált felszerelésekkel megpakolva visszaengedték a Föld felé, le azonban már nem szállt: az űrhajó - a korábbi tervek szerint - elégett a Csendes-óceán felett.

A műveletről általában csak az űrhajósok és a folyamatot vezénylő szakemberek kapnak képet, de Nick Hague, a NASA és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautájának hála most bárki láthatja: Hague Twitter-oldalán megosztott egy képet a Progressz elégéséről. A felvételt az ISS fedélzetéről lőtte az űrhajós, így pontosan látta, hogy mi történt.

A Progressz utódjának szánt másik hajó időközben már elérte az ISS-t, de őt egyelőre nem semmisítik meg, a tervek szerint decemberig parkol majd az űrállomás mellett, s csak aztán küldik vissza.

Hasonló sorsa jutott néhány napja a Tienkung-2 nevű kínai űrállomás is, melynek egyes darabjai már zuhanás közben megsemmisültek, ami pedig megmaradt, az óceánba pottyant. A Progresszel ellentétben a Mennyei Palota-2 néven is emlegetett űrállomás azonban sokkal nagyobb volt: nyolc tonnát nyomot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Életmentő drónokat küldene a levegőbe a Vodafone

Életmentő drónokat küldene a levegőbe a Vodafone

Teljesen új alkalmazásbolt kerülhet a Windows 10-be

Teljesen új alkalmazásbolt kerülhet a Windows 10-be

Foci-Eb: Bilbao nem vállalta nézők beengedését, elvették tőle a rendezést

Foci-Eb: Bilbao nem vállalta nézők beengedését, elvették tőle a rendezést