szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Észak-Korea még 2017-ben végzett kísérleti atomrobbantást, a kutatók pedig mostanra számolták ki, mekkora lehetett a bomba ereje.

Napra pontosan 74 évvel ezelőtt olyasmi történt, amihez a történelemben még nem volt fogható – de nem pozitív értelemben. A világon először 1945. augusztus 6-án vetettek be háborús helyzetben atombombát, a Little Boy célpontja pedig Hirosima volt. Bár a pusztítás elrettentő erejű volt, a nagyhatalmak azóta sem álltak le a fejlesztésekkel – hogy most hol tartanak, azt ez az ábra szemlélteti a legjobban. Az elmúlt 74 évben pedig nemcsak a nagyhatalmak számára lett elérhető a technológia.

Az egész világsajtót bejárt a hír 2017 szeptemberében, hogy Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Az eseményre azért (is) figyeltek fel a szakemberek, mert a robbantást heves földrengés kísérte, és mint utóbb kiderült, összeomlott miatta egy 2200 méteres hegy. Most egy újabb tanulmány látott napvilágot az esettel kapcsolatban, amiben azt határozták meg, mekkora ereje volt a bombának.

A Journal of Geophysical Research: Solid Earth című tudományos folyóiratban megjelenő tanulmány alapján a kutatók úgy vélik, 250 kilotonna TNT erejével érhetett fel a robbanás, ami nagyjából 16x erősebb bombát jelent, mint amit Hiroshimára dobtak le. De a becslések szerint akár a 328 kilotonnát is elérhette az ereje.

A kutatók a mostani eredményhez frissítették a számítási modellt, és a becsléshez a szeizmikus hullámokat vették alapul.

A megjelölt pontok az eddigi robbantások helyszíneit mutatják.
©

Észak-Korea 2003-ban döntött úgy, hogy kilép az Atomsorompó-egyezményből, ami lényegében megakadályozta az atomfegyverek terjedését. Az ország 2006 óta végez kísérleti atomrobbantásokat, eddig hatra került sor. Az, hogy ez a legutóbbi volt eddig a legerősebb, nem kétséges, ami viszont még ennél is megdöbbentőbb, az az a tény, hogy milyen drámai különbség van az ötös (NK5) és a hatos (NK6) események között:

20 kilotonnáról 250 kilotonnára változott a bomba ereje alig egyetlen év leforgása alatt.

Thorne Lay, a Kaliforniai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője szerint 2006-tól 2016-ig folyamatosan nőtt a bombák teljesítménye, a kezdeti 1 kilotonnáról 20 kilotonnára. Ez meglehetősen lassú fejlődést mutatott, a 2017-es robbantás viszont egy óriási ugrás az eddigiekhez képest.

A 2018-as becslések még arról szóltak, hogy 120 és 304 kilotonna közötti lehetett a robbanás mértéke, ehhez képest viszont jelentős ugrás, hogy 148 és 328 kilotonna közötti értékről beszélnek a kutatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!