szerző:
hvg.hu

A kutatóknak sikerült rekonstruálniuk a 2017 szeptemberében történt atomkísérletet, ami alapján úgy tűnik, komoly károkat szenvedett az észak-koreai Mantap-hegy.

Jó néhány hónappal ezelőtt, 2017 szeptemberében az egész világsajtót bejárta a hír, mely szerint Észak-Korea ismét atombombát robbantott. Az eseményre azért (is) figyeltek fel a szakemberek, mert a robbantást heves földrengés kísérte. A kínai földrengéstani intézet szerint a rengés 6,3-es erősségű volt, a dél-koreai szerint 5,6-os, az amerikai földtani intézet szerint pedig 5,3-as a Richter-skálán. Most úgy tűnik, a robbantás sokkal pusztítóbb volt, mint azt gondolták.

A Science-ben megjelent friss tanulmány szerit a Mantap-hegy gyomrában végzett robbantástól a hegy egész egyszerűen összeomlott, maga alá temetve a létesítményt. A szakemberek szerint a hegy felszíne először 3,5 métert megemelkedett, majd mintegy 0,5 métert visszazuhant. Mindez annak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a becslések szerint a katasztrófát egy 120-300 kilontonna TNT erejével bíró atomfegyver idézte elő. Ez akkor mond igazán sokat, ha hozzávesszük: Hiroshimára 15 kilotonnás bombát dobtak az amerikaiak.

©

Az IFLScience beszámolója szerint a detonáció 400-660 méteres mélységben történhetett. A földrengés után ráadásul egy utórengést is megfigyeltek: 8,5 másodperccel később, mintegy 700 méterrel távolabb.

Ez volt az első olyan alkalom, amikor egy földfelszín alatti robbantás okozta felszíni változást sikerült felmérni és bemutatni a nyilvánosságnak. Mindezt a Synthetic Aperture Radar (SAR) nevű technológiának köszönhetjük, amely a német TerraSAR-X és a japán ALOS-2 műholdak adataiból dolgozott. A SAR segítségével nemcsak nappal, éjszakai is képesek mérni a föld felszínének deformációját, ráadásul mindezt bármilyen időjárási körülmények között meg tudják tenni.

Az adatok alapján úgy tűnik, a 2017. szeptember 3-i robbantás miatt elpárolgott a Mantap-hegy gyomrában lévő gránitréteg, ami után egy hatalmas, futballstadion méretű lyuk keletkezett. Ez 5,2-es erősségű földrengést eredményezett és megemelte a hegyet, majd az üreg összeomlott, ami újabb földrengést produkált.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!