szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Dabus nevű mesterséges intelligencia egy újfajta ételtároló dobozt, valamint egy speciális lámpát tervezett meg, de kérdés: kaphat-e ezekre szabadalmat a gép?

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre több területen találkozhatunk a mesterséges intelligenciával, ám egy közeledő újabb megjelenés minden eddiginél fontosabb lehet. A Financial Times alapján ugyanis a Dezeen azt írja, a világon először nyújtottak be szabadalmi kérelmet – Ryan Abbott és csapata a Surrey Egyetemről – egy mesterséges intelligencia nevében. Mindez azért is rendkívül érdekes lépés, mert ha a szabadalmi hivatalok bejegyzik a beadott dokumentumokat, azzal lényegében alkotóként ismerik el a gépet.

A szabadalmi kérelmet a jelentések szerint az Egyesült Királyságban, az Európai Unióban és az Egyesült Államok szabadalmi hivatalában is benyújtották. A Dabus nevű mesterséges intelligencia – amit az amerikai Stephen Thaler fejlesztett ki – egy új, műanyag ételtárolót, valamint egy speciális lámpát tervezett meg. Előbbi különlegessége, hogy képes megváltoztatni az alakját, míg utóbbi vészhelyzetben képes felhívni egy problémára a figyelmet.

[Szeretne egy különleges szelfit? Ez az oldal festményt készít a fotójából]

A dolog kimenetele azért is lesz érdekes, mert az Egyesült Királyságban és az EU-ban jelenleg a szadadalmat csak "természetes személy" adhatja be, míg az USA esetében ezt "egyénként" fogalmazzák meg.

Abbott megfogalmazása szerint a szabadalmat azért nyújtották be, hogy végre tisztába lehessen tenni a törvényi szabályozását annak, ha a mesterséges intelligencia "áll elő" egy találmánnyal. Thaler egyébként két hónap alatt, szavak és képek segítségével tanította meg Dabust arra, hogy saját magától alkosson valamit.

[Olyan mesterséges intelligenciát csináltak, amivel bárkiből profi "photoshoppos" válhat]

A jelenlegi törvények nem teszik lehetővé, hogy a mesterséges intelligenciát feltalálóként kezeljék, és a szakemberek szerint a jövőben nem is várható, hogy ez a hozzáállás megváltozik.

A dolog azért is rendkívül izgalmas, mert itt egészen világosan felmerül a kérdés: kit tekintünk az igazi alkotónak? Dabust, a mesterséges intelligenciát, aki lényegében kitalálta és megtervezte a fentebb említett két eszközt, vagy a fejlesztőjét, aki nélkül Dabus – és így a találmányok – sem léteznének?

 

Ön szerint kit illetne meg a szabadalmi jog?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Gucci, Hermes, Louis Vuitton: meglepően jól állnak a luxusmárkák

Gucci, Hermes, Louis Vuitton: meglepően jól állnak a luxusmárkák

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet