szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook és a Twitter is tucatnyi olyan fiókot blokkolt az elmúlt órákban, melyeket kínai kormányzati szervek hoztak létre, hogy a hongkongi tüntetőket lejárassák. A lépés nem maradt válasz nélkül.

Tüntetések Hongkongban
Soha nem látott tüntetési hullám söpört végig Hongkongon, miután 2019 tavaszán a helyi törvényhozás megpróbálta megkönnyíteni a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényt rég visszavonták, a demonstrációk a nyáron zavargássá fajultak. Ősszel ismét fellángolt az erőszak, a rendőrök már éles lőszert is használtak. Kövesse velünk a demonstrációk legfrissebb fejleményeit!
Friss cikkek a témában

Különös fordulatot vett a napok óta tartó hongkongi tüntetések ügye. Miután ugyanis a Facebook és Twitter is blokkolta a hazugságokat terjesztő, bizonyíthatóan a kormányzati szervek által kreált fiókokat, egy magasrangú kínai tisztségviselő sérelmezte a közösségi oldalak lépését.

Geng Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője nem érti, miért kell dezinformációnak nevezni azokat az állításokat, amik egyenesen a kínai államtól származnak. Suang az állami médiához tartozó fiókok blokkolását is helytelennek tartja, az pedig, hogy ezek a sajtóorgánumok

a közösségi oldalakon is hírt adnak az országon belüli történésekről, teljesen észszerű dolog.

Suang a tiltások okait már nem részletezte, pedig igen fontos apropóból döntött az eltávolítások mellett a Facebook és a Twitter. A közösségi oldalak szerint az érintett fiókok a felhasználók manipulálásra törekedtek, az általuk terjesztett bejegyzésekben ugyanis rendre valótlanságokat közöltek.

A kampány a Twitteren volt a legdurvább, csak a mikroblogon közel ezer fiókot tiltott le a szolgáltatás üzemeltetője, miután kiderült: a posztok propagandaanyagokat terjesztenek, hogy a kormányellenes tüntetőket lejárassák a közvélemény előtt, illetve megijesszék a demonstrálókat.

A dezinformációs kampány képekből és videókból állt, melyek nagy részén kiragadott pillanatok voltak láthatók. Több videós "tudósításban" erőszakos tiltakozásról számoltak be, holott a megmozdulások többsége békésen zajlott. Még a vasárnapi nagy demonstráción sem történt erőszakos cselekmény a rendőrök és a tüntetők közt, pedig akkor 1,7 millió ember ment az utcákra.

Emlékeztetőül: Kína működteti a világ leghatékonyabb állami tűzfalát, amely többek között egyébként éppen a Facebook elérését teszi lehetetlenné a hivatalos internetezős csatornákon keresztül az országban.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental Makón

Hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental Makón

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat