szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közösségi média jóvoltából azonnal érkeznek a hírek, fotók a világot érintő eseményekről. Kérdés, mennyire hihetünk ezeknek, még abban az esetben is, ha a hírt/képet megosztók ismert személyiségek.

A sajtó naponta számol be a brazíliai tragikus erdőtűzhelyzetről, és persze a közösségi média is tele van a hírekhez kapcsolódó posztokkal, fotókkal, videókkal. Ismert személyiségek állnak ki bolygónk védelme mellett, és osztanak meg megrázó képeket. A szándék dicséretes, azonban – mutat rá a The  New York Times – gyakran hamisak ezek a felvételek.

Példaként rögtön az ismert focistát, Cristiano Ronaldót hozza fel, aki nemrégiben osztott meg egy, az erdőtüzet mutató megrázó képet 120 millió Facebook-követőjével, és mintegy 80 millió Twitter-követőjével. Anélkül, hogy bárki is vitába szállna a képhez mellékelt szöveggel (ami az ember felelősségét veti fel a bolygó megmentésében), az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a felvétel még 2013-ban készült, távol az Amazonastól.

Will Smith fia, a népszerű zenész, Jaden Smith az Instagramon osztott meg egy légi felvételt a tűzkígyóról 13 millió követőjével, külön is felhívva a figyelmet arra, hogy az Amazonas esőerdője a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-elnyelője. Azonban ez a kép 1989-ben készült. Még olyan neves személyiségek is megosztották, mint a teniszező Novak Dokovic (mintegy 9 millió Twitter-követő) vagy Madonna (14 millió Instagram-követő).

Ugyanazon a napon, amikor Jaden Smith közzétette a képet, a bolygó megmentésében elkötelezett, 34 millió követővel rendelkező Leonardo DiCaprio is posztolt egy másik fotót.  Ezt Ricky Martin énekes és a francia elnök, Emmanuel Macron is megosztotta. Azonban – írja a New York Times – egyikük sem azonosította a forrást. Pedig jól tették volna, ugyanis a kép egy stock fotó, és a fotós még 2003-ban elhunyt.

Sebastián Piñera chilei elnök is megosztott egy felkavaró fotót a füstben úszó lombkoronákról, azonban ez a kép is évekkel korábban készült. Az Adobe stock fotó katalógusából való, és a Reuters fotósa készítette még 2013-ban.

Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi helyzet súlyosságát a The New York Times sem vitatja, csak épp arra próbálja felhívni a figyelmet, mennyire fontos azok felelőssége, gondossága, akik rengeteg követővel rendelkeznek, és akiknek így mindent elhisznek. A posztolók jó szándéka vitathatatlan, csak ha kiderül, hogy időnként hamis fotókat is kitesznek, épp a szavahihetőségük szenved csorbát.

Ha máskor is tudni értesülni a szeretne a neten terjedő képek hitelességéről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Egy magyar faluban már szinte az összes regisztrált megkapta az oltást

Egy magyar faluban már szinte az összes regisztrált megkapta az oltást