szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét aktív a CallerSpy nevű androidos kártevő, amely a Trend Micro szerint most üzenetküldőnek álcázza magát, hogy az áldozatok készülékeire kerüljön.

Számos olyan vírus létezik, amely trükkhöz folyamodva próbálja tőrbe csalni a felhasználókat, hogy aztán adatokat lopjon a megfertőzött eszközről. A Trend Micro új jelentésében is egy ilyen kártevőre figyelmeztet, a neve: CallerSpy.

A CallerSpy nem ismeretlen a kiberbiztonsági szakértők előtt, a vírus ugyanis nem először bukkan fel. Ezúttal viszont nem direktben támad, üzenetküldőnek álcázza magát, hogy a gyanútlan felhasználók telepítsék a készülékeikre – így pedig a vírust is.

A Trend Micro úgy véli, a CallerSpy feltűnése nem a véletlen műve, egy kiterjedt kémkedési kampány része. Azt nem tudni, kik állnak mögötte, de a malware viselkedését látva egyértelmű cél vezérli őket: nem az eszközt akarják tönkretenni, "csupán" hallgatóznak. A ZDNet megjegyzi, egyes hackercsoportok szívesen írnak olyan programokat, amelyek észrevétlenül települnek a készülékekre, hiszen a mobil ma már mindenkinél ott van.

A Trend Micro május óta figyeli a CallerSpyt és a mögötte futó kampányt, és azt találták, hogy a vírus egy látszólag ártalmatlan üzenetküldővel, a Chatrious nevű appal terjed. A malware kitalálói ebbe ültették be az ártalmas kódot, amely lehallgató készülékké változtatja a mobilt vagy a táblagépet.

Bár a Chatrious alkalmazáshoz tartozó letöltőkód idővel eltűnt, a kiberbiztonsági szakértők egy másik alkalmazást is találtak, amelyet hasonló céllal készítettek. Ezt Apex Appnak nevezik, és szintén chatelésre alkalmas – ez legalábbis az álca, mert üzenetet nem lehet vele küldeni.

A Trend Micro szerint bármelyik alkalmazást is telepítse valaki, biztos lehet benne, hogy a vírus a készülékre kerül. Miután ugyanis letöltötték, az app azonnal rákapcsolódik a kódba ágyazott szerverre, és ezzel megtörténik a baj. Az alkalmazások nem a Google áruházában, sima letöltőlinkekben terjednek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt

Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló