szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA Instagram-oldalán több olyan kép is sorakozik, melyeket hosszú percekig lehet nézegetni. A Cygnus szupernóva lökéshulláma például ilyen.

A csillagászok becslései szerint valamikor 10-20 ezer évvel ezelőtt következett be annak a csillagnak a szétrobbanása, amelynek maradványaiból jött létre aztán a Cygnus szupernóva látványos lökéshulláma. Ez ráadásul a mai napig velünk van, de igen messze:

nagyjából 2400 fényévnyire fekszik.

A NASA az Európai Űrügynökség (ESO) nem csak megtalálta a jelenséget, de jó ideje tanulmányozza is. E a fontos munkának a következménye például az a páratlan felvétel is, amely az amerikaiak Instagram-oldalán jelent meg. Íme:

A megfigyelések másik eredménye, hogy a Cygnus lökéshulláma a tudósok szerint folyamatosan "hízik": másodpercenként 350(!) kilométert növekszik, mármint most, ezekben a pillanatokban is. A lökéshullám növekedést jól mutatja, hogy mérete a közepétől tekintve mintegy 60 fényévnyit nőtt, mióta először észlelték.

A képen látható, fátyolszerű struktúrát a kilökődött, valamint a kis sűrűségű, csillagközi anyagok "találkozása" okozza.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Leleplezték a megújult Minit

Leleplezték a megújult Minit

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik