szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyilvánosságra hozott a Boeing repülőgépgyártó vállalat több száz olyan belső üzenetet, amelyben a cég alkalmazottai élesen bírálják a két súlyos katasztrófa miatt a forgalomból világszerte kivont 737 MAX típusú gép fejlesztését.

Lassan egy éve tart a polgári légiközlekedés egyik legsúlyosabb ügye. Az etióp légitársaság Boeing 737 MAX típusú repülőgépe még 2019 tavaszán zuhant le, ami után több ország is kitiltotta a légteréből ezeket a repülőgépeket. A Boeing azt javasolta, egy légitársaság se használja ezt a típust, a gépek pedig azóta is a földön vannak. A gyártó eközben igyekszik orvosolni a problémát, ami a katasztrófát kiváltotta.

Korábban lehetett már arról hallani, hogy már a tragédia előtt is arra panaszkodtak a pilóták, hogy gond van a Boeing MAX gépével, a szakértők pedig 15 évvel ezelőtt már megjósolták a tragédiát. Sőt, a hatóságok is tudtak arról, hogy nem mindig lehet irányítani a Boeing repülőgépeit.

©

Ennek ellenére mégis repülhettek a modellek, ami végül katasztrófához vezetett. Most a Boeing maga hozta nyilvánosságra azokat a belsős beszélgetéseket és üzenetváltásokat, amelyeken az alkalmazottak a 737 MAX-okról beszélgetnek.

A The Washington Post által idézett anyagban az olvasható, egyikük azt mondta még 2018-ban, hogy

Isten még mindig nem bocsátott meg nekem azért, amit eltussoltam tavaly.

Egy másik alkalmazott 2015 augusztusában úgy fogalmazott, a szabályozó szervek csak a fejlődést gátolják. Egy másik társuk 2017-ben úgy foglalta össze az egész helyzetet, hogy

ezt a repülőgépet bohócok tervezték, akiket majmok felügyeltek.

A Képviselőház Közlekedési Bizottságának elnöke, Peter A. DeFazio szerint a nyilvánosságra hozott beszélgetések alapján a Boeing arra törekedhetett, hogy megkerülje az ellenőrzéseket – annak ellenére, hogy a problémáról a dolgozók is beszéltek.

©

Az üzenetekben azt taglalták a dolgozók, hogy a pilótákat szimulátorban kellene továbbképezni, ám a Boeing ezt túlságosan költségesnek találta. A cég ugyanakkor a nyilvánosságra hozott dokumentumok kapcsán úgy nyilatkozott, az azokban szereplő kommunikációt elfogadhatatlannak tartja, és nem tükrözi azt, amit a cég képvisel.

A Boeing egyébként egészen az utóbbi napokig ragaszkodott ahhoz, hogy a számítógépes alapú képzés elegendő a pilótáknak az új típusra való átmenet biztosítására, arra hivatkozva, hogy a 737 MAX nagyon hasonlít elődjére, a 737 NG típusra. Az üzenetek szerint a Boeing kész volt ebben a kérdésben vállalni a konfrontációt bármilyen felügyeleti szervvel, amely kötelezővé akarta volna tenni a pilótáknak a szimulátoros képzést.

©

A 737 MAX pilótáit – mielőtt a gépeket kivonták a forgalomból – mindössze egy egyórás számítógépes tréningen készítették fel az új típusra.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) úgy vélte: a nyilvánosságra került üzenetek nem vetnek fel új biztonsági aggályokat, bár némelyik tartalma és stílusa igencsak elkeserítő.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!