szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A MrBeast néven ismertté vált YouTube-videós még 2019 októberében kezdett pénzgyűjtésbe, hogy legalább 20 millió fát tudjon elültetni.

Néhány hónappal ezelőtt az amerikai YouTube-sztár, MrBeast egy érdekes akcióba kezdett. Miután a csatornája elérte a 20 millió feliratkozót, a rajongói azt kérték tőle, ültessen el egy fát. MrBeast ekkor kezdett akcióba: több videóst is bevont egy pénzgyűjtő kampányba, amelynek bevételét teljes egészében faültetésre fordítják. A #TeamTrees néven ismertté vált kampány indulása után öt nappal már 8 millió dollár gyűlt össze, és bár az adományozás üteme azóta lassult, így is egy igen komoly pénzt dobott össze a közösség.

MrBeast célkitűzése az volt, hogy 20 millió dollárt gyűjtsön össze a faültetésre, egy dollárból már kihozható egy facsemete. Az összeget december végére sikerült összehozni.

The Verge beszámolója szerint a gyűjtésnek köszönhetően 21,5 millió fát ültetnek majd el az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Haitin, Indonéziában, Írországban, Madagaszkáron, Mozambikban, Nepálban és az Egyesült Királyságban.

A tervek szerint a fák elültetésére 2022-ig kerítenek sort. Első évben 100 ezer darab kerül a földbe Kaliforniában, 350 ezer Kenya Kijabe nevű erdejében, 450 ezret pedig India Kávéri nevű folyója mentén. Kaliforniában kifejezetten jól jönnek az új fák, az utóbbi évek tüzei ugyanis nagyon sokat elpusztítottak.

[Ez zseniális: a Fülöp-szigeteken minden diáknak 10 fát kell elültetnie ahhoz, hogy végezzen az iskolában]

Bár a globális felmelegedés problémáját ez a 20 millió fa önmagában még nem fogja megoldani, arra tökéletes lesz, hogy felhívja rá a figyelmet, és valami kézzel fogható dolog is történjen.

Ha szeretne tudni hasonló akciókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!