szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Abszolút felsőkategóriás kamera, gyönyörű kijelző és villámgyors működés jellemzi a most hazánkba érkezett Mate 30 Prót, csak éppen a kedvenc alkalmazásaink nem, vagy csak nehezen érhetők el rajta.

A Huawei tavaly szeptemberben mutatta be eddigi legkomolyabb hardverrel szerelt okostelefonját, a Mate 30 Prót, mely a mai naptól hazánkban is hivatalosan rendelhetővé vált. A január 27-től átvehető újdonság négy helyen, a Huawei Consumer Service Centerben, az Arena Pop-Up Store-ban, a Shopmark Huawei Experience Store-ban és a Hillside Huawei Experience Store-ban lesz kapható.

A hazai szolgáltatók kínálatában nem elérhető készülék árcéduláján 344 990 forintos összeg olvasható. Jó hír, hogy minden Mate 30 Pro mellé jár egy ajándék Huawei Watch GT2 okosóra, amely mintegy 80 ezer forintos értéket képvisel. A vásárlók VIP-ügyfélszolgálatot vehetnek igénybe, és ha az első fél évben véletlenül betörik a telefon kijelzője, akkor azt egy alkalommal ingyen cseréli a gyártó.

Mint a ma délelőtti budapesti termékbemutató rendezvényen megtudtuk, a kamerákat minősítő DxOMark toplistáját uraló Mate 30 Próból mindössze 50 példány érkezik Magyarországra. És ezúttal nem azért, mert esetleg hiány lenne belőle a piacon, hanem azért, mert a Huawei új csúcsmodelljét nem az átlagos vásárlóknak, hanem az igazi kütyübolondoknak szánják. Azoknak, akik például tudják, hogy mi az az "apk".

©

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború jegyében a telefonon nem lehet elérni a Google alapvető szolgáltatásait és alkalmazásait (Google Mobile Services, GMS), így például nincs rajta Gmail, Google Térképek, YouTube, de még Play áruház sem. A kínai gyártó ezeket a saját hasonló megoldásaival (Huawei Mobile Services, HMS) helyettesíti, és így lesz ez az idén érkező összes többi Huawei mobil esetében is. Fontos tisztázni, hogy az alapokat továbbra is a Google mobil operációs rendszere, az Android adja, és a Huawei az okostelefonjait nem kívánja átállítani a saját Harmony szoftverére. Utóbbi megmarad a különböző smart eszközök, így például az okostévék és az IoT termékek kiváltsága.

A Play áruház helyett a vállalat saját tartalomboltját, a 2018 tavaszán debütált AppGalleryt használhatjuk. A fejlesztők egyre több alkalmazást tesznek elérhetővé az új boltban, így többek közt már a HVG saját alkalmazása is elérhető itt, azonban az Play áruházban megszokott kínálatnak egyelőre csak a töredékére lehet számítani.

Olyan alapvető appok hiányoznak, mint például a Facebook, a Spotify vagy a Waze – és persze a Google összes appja, a Chrome böngészőtől a Gmailen és a YouTube-on át a Google Térképig.

Erre egy némiképp barkácsolós megoldás lehet a Huawei Phone Clone szoftver használata, mely bármely más androidos telefonról képes a Mate 30 Próra telepíteni a meglévő alkalmazásainkat, így például akár az előbb említett Waze-t is. Az viszont a jövőben már nem fog magától frissülni, a frissítéseket apk állományok manuális letöltésével lehet majd beszerezni.

A Facebookot is a megfelelő apk állomány manuális beszerzésével lehet telepíteni, illetve a gyártó azt ajánlja, hogy használjuk böngészőből a szolgáltatást. Nagyszerű dolog, hogy az Erste Bank ügyfelei már elérhetik a nekik szánt mobilbank alkalmazást, ez azonban nem vigasztalja a CIB-eseket, OTP-seket, K&H-sokat és a többi bank ügyfeleit, akik – ha ilyen telefont választanak – egyelőre nem tehetnek mást, mint várakoznak.

Nyílt titok, hogy a lépéskényszerbe került Huawei mind globális, mind hazai szinten igen komoly erőt fordít a HMS fejlesztésére, a kezdeti időkben azonban a jelek szerint igen nyögvenyelősen indul a rendszer. Amiről megtudtuk, hogy mostantól már nem B-, hanem egyértelműen A-terv a Huaweinél, mely egy esetleges pozitív GMS-fejleményt követően is a jelenleg mintegy 55 ezer alkalmazást felvonultató HMS-re kíván fókuszálni.

©

Negatívum, hogy a dobozából kivett Mate 30 Prón nincs gyári térkép alkalmazás. A Google Térkép kényszerű távolmaradása miatti bánatunkat enyhítheti, hogy a Huawei a napokban leszerződött a TomTommal, így mostantól a holland navigációs cég szállítja a rendkívül frissnek ígért és valósi idejű közlekedési adatokkal megspékelt térképadatokat a Huawei számára. Egyelőre nem tudni, hogy ennek mi lesz az első kézzel fogható jele, de várhatóan egy a Google Térképhez hasonló online/offline térkép/navigációs megoldás.

A korábban megvásárolt tartalmak átvitele is problémát okozhat. Konkrét példa, hogy a Play Könyvekben megvett olvasnivalók és a Play Filmekbe pénz ellenében legálisan letöltött tartalmak nem vihetők át a HMS-be. Gmail értelemszerűen nincs a HMS-ben, de a Huawei saját levelezőprogramjában minden további nélkül beállítható a Gmail-fiókunk.

A Huawei továbbra is az okostelefonokat tartja legfontosabb termékeinek, de a közeljövőben kiemelt figyelmet kíván szentelni a számítógépeknek, a tableteknek, a fejhallgatóknak, a hangszóróknak, az okosított szemüvegeknek, az okosóráknak és az autós használatra szánt eszközöknek. Magyarországon várhatóan az év második felétől lesz kapható a Devialettel közösen fejlesztett Sound X okoshangszóró, illetve az X Gentle Monster szemüveg. Érkezik továbbá a WS5200-as ac1200-as wifi router, valamint a Q2 Pro típusjelzésű mash wifi készülék, ellenben a Mate 30 Prónál olcsóbb Mate 30 és Mate 30 Lite hazánkban nem lesz kapható.

Lyon Shen, a Huawei Fogyasztói Üzletág vezetője Budapesten mutatja be az új okoshangszórót
©

A történet hamarosan tovább folytatódik, még pedig a HMS-sel felvértezett Huawei P40 termékcsalád márciusban esedékes hivatalos leleplezésével. Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkészült az öntisztuló bugyi és alsógatya, a gyártó állítja: ezt hónapokig nem kell mosni

Elkészült az öntisztuló bugyi és alsógatya, a gyártó állítja: ezt hónapokig nem kell mosni

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére