szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bill Gates még 2018 májusában beszélt arról, hogy a világ kormányai nem veszik elég komolyan a járványokat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Január óta küzd a világ azzal, hogy valahogyan megállítsa az új koronavírus terjedését. Miközben a távol-keleti országokban mintha már túl lennének a nehezén, az európai országok és Irán váltak a járvány gócpontjaivá. A vírus okozta megbetegedések miatt az egészségügy extrém mértékben leterhelt, az pedig mára egyértelművé vált, hogy a kórokozó súlyos gazdasági károkat és válságot okoz.

A jelenleg is zajló eseményeket látva úgy tűnik, a világot felkészületlenül érte a járvány felbukkanása. Meglepni azonban nemigen lephetett meg senkit.

Bill Gates nagyjából két évvel ezelőtt, még 2018 májusában például arról beszélt,

a kormányok nem veszik elég komolyan a járványokat, pedig néhány hónap alatt súlyos pusztítást végezne egy új influenzavírus.

[Ezen a térképen megnézheti, hogyan terjed a koronavírus]

A Microsofttól a napokban távozó alapító akkor úgy látta, nagy az esély arra, hogy még a mi életünkben egy pusztító világjárvány bukkanjon fel. A jóslata, legalábbis részben, bejött.

Bill Gates akkor arról beszélt, hogy egy új járvány néhány hónap leforgása alatt akár 33 millió emberrel is végezhet. Az akkor készített szimuláció szerint a vírus felbukkanása után 2 hónappal már 1,1 millió halottal számoltak.

Gates "jóslatának" ez a része nem jött be, cikkünk megjelenésekor a világon 182 407 igazoltan új koronavírussal fertőzött van a világon, az elhunytak száma pedig 7154.

A Microsoft-alapító a The Washington Post két évvel ezelőtti beszámolója szerint arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nincs felkészülve egy világjárványra, és hiába tárgyalt erről Donald Trumppal, az amerikai elnök nem vette komolyan a jelzést.

Gates ennek ellenére nem ült tétlenül: a Bill és Melinda Gates Alapítvány, valamint a Google-alapító Larry Page nagyjából 12 millió dollárt (kb. 3,1 milliárd forint) ajánlott fel egy univerzális influenza elleni vakcina kifejlesztésére. Az összeget nemrég további 50 millió dollárral toldotta meg az alapítvány. Emellett 20 millió dollárt adtak egy olyan gyorsteszt kifejlesztésére, ami segít kimutatni a koronavírus jelenlétét. Ezt először az amerikai Seattle-ben fogják bevetni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!