szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Maradj otthon, dolgozz otthonról – a jelenlegi helyzetben sokan élnek a streaming lehetőségével. Óriási a terhelés, így a szolgáltatóknak is lépniük kell.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány miatt otthonmaradásra kényszerített emberek nagy száma megterheli az internetes infrastruktúrát, elsősorban a filmek streamingje miatt. Az Európai Uniónak is lépnie kellett ezért, és néhány napja hírt adhattunk arról, hogy meghallgatta (és teljesíti) a Neflix az uniós kérést: mintegy a negyedével csökkentik az Európában generált adatforgalmukat, hogy ezzel is tehermentesítsék a hálózatokat. Megoldást jelenthet, ha a nagy felbontású HD helyett a rosszabb SD minőségben sugároznák a tartalmakat csúcsidőben. Persze így gyengébb képminőséget tapasztalnak alapbeállításban a felhasználók, de hát valamit valamiért.

A Netflix után a YouTube is eleget tett az Európai Unió kérésének, és rosszabb minőségben mutatja a videóit, hogy enyhítsen az európai hálózatok megnövekedett leterheltségén. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne visszakapcsolni a jobb minőségre, azonban ezúttal érdemes háttérbe helyezni az egyéni elvárásokat.

Azután a Facebook is bejelentette a közösségi oldalon és az Instagramon is visszavesznek a képminőségből.

Az eljárást a Disney+ is követi: a szolgáltató bejelentette, hogy csökkent az Európába sugárzott tartalmak képminőségén, méghozzá közvetlenül a Disney+ széles körű európai elterjedése előtt, ami a napokban várható. A cég egy nyilatkozatban azt is kijelentette, hogy legalább 25 százalékkal csökkenti a sávszélesség-használatot az európai piacokon, és továbbra is együttműködik a szolgáltatókkal az EU-ban, hogy szükség esetén más változtatásokat is végrehajtson az elkövetkező hetekben. Egyébként március 20-tól már az Amazon Prime Video is ront a képminőségen a terhelés csökkentése érdekében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!