szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Netflix meghallgatta az uniós kérést, a szolgáltató azon lesz, hogy a következő 30 napban 25 százalékkal csökkentse az általa generált adatforgalmat Európában.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Mivel a koronavírus-járvány miatt felpörgött a digitális oktatás és a távmunka – illetve sokan házi karanténba kényszerültek –, az internetes infrastruktúra egyre leterheltebb. Emiatt az Európai Unió politikusai  arra kérték a YouTube-ot és a Netflixet, hogy fogják vissza a szolgáltatásukat, hogy azok kevésbé terheljék a hálózatot. Utóbbi már elsőre is igyekezett megnyugtatóan reagálni a kérésre, most pedig hivatalosan is bejelentették, lépének is az ügyben – számolt be róla a The Guardian.

A megállapodás értelmében a következő 30 napban mintegy 25 százalékkal csökkentik az Európában generált adatforgalmukat. Thierry Breton, az Európai Unió digitális politikáért felelős biztosa korábban arról beszélt, ha nagy felbontást jelentő HD helyett eggyel rosszabb minőségben (SD-ben) sugároznák a tartalmakat, már az is nagy segítség lenne. Ennek fényében a mostani lépés valószínűleg azt jelenti, hogy a következő egy hónapban a jelenleginél gyengébb képminőséggel találkozhatnak majd a felhasználók.

A Netflixnek 51 millió felhasználója van Európában, vagyis a változás összesített adatmennyiségben minden bizonnyal érzékelhető lesz. Hogy a lassítás mikor kezdődik, nem közölték, de valószínűleg hamar életbe léptetik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!