szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A történelemben talán soha nem volt még annyira fontos, hogy mindenki otthon maradjon, és megfelelő távolságot tartson a másiktól, mint most. Ennek ellenére mégis sokan gondolják úgy, hogy nincs különösebb szükség az "önkorlátozásra". Pedig van. Íme néhány ábra arról, mekkora különbséget jelent ez.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Jelenleg szinte az egész világon azért dolgoznak a kutatók, hogy sikerüljön megtalálni a koronavírus ellenszerét – vagy legalábbis egy olyan gyógyszert, amely hatásos lehet a kezelésben. Eredményből már láthattunk néhány ígéreteset: a pécsi kutatók például már elkezdtek tesztelni egy lehetséges koronavírus-ellenanyagot. Eközben egy francia kutatók találtak két gyógyszert, melyek együtt hatékonyak lehetnek a vírus ellen.

Addig is, amíg nem sikerül megtaláltni a mindenki számára gyorsan elérhető gyógymódot, a járvány megállítása – vagy legalábbis a kór terjedésének lassítása – kapcsán két nagyon fontos dologra van szükség: arra, hogy maradjunk otthon, vagy ha már el kell mennünk hazulról, legalább tartsunk megfelelő távolságot az embertársainktól. Hogy az ezek betartatására hozott állami intézkedések mennyire hatékonyak, azt nemrég már néhány animáción is láthattuk, ám azt is igen könnyű érzékletesen bemutatni, milyen hatása van annak, ha mi magunk tartjuk be a szabályokat.

A grafikusként dolgozó spanyol Juan Delcan egy gyufás példán keresztül érzékeltette azt, milyen hatása lehet annak, ha távolságot tartunk embertársainktól.

Egy másik animáció már azt mutatja meg, mi történik akkor, ha az emberek fittyet hánynak az önkéntes karanténra, és mi történik akkor, ha kevesen is, de önmérsékletet tanusítanak.

Ugyanezt mutatja be az az infografika is, amely szintén azt magyarázza el, miért kellene minél több embernek otthon maradnia. Egy fertőzött átlagosan 2,5 embert fertőz meg 5 nap alatt, így egyetlen beteg 30 nap után már 406 fertőzésért lehet felelős – csak azért, mert nem maradt otthon. Az ábrán jól látni, mennyivel kevesebb lenne az orvosok dolga, ha ez az illető csak feleannyit, vagy 75 százalékkal kevesebbet mozdulna ki.

©

A legfontosabbat viszont a végére hagytuk. Az alábbi animációval arra igyekszik felhívni a figyelmet a készítője, hogy az önkorlátozást nem csak addig kell betartani, amíg nem javul a helyzet, azzal ugyanis semmit nem érünk el, csak azt, hogy egy idő után újra emelkedni fog a fertőzöttek száma.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!