szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia kutatók a korábbi kínai beszámolókra támaszkodva végeztek kísérletet a koronavírusos betegeken, és úgy tűnik, két gyógyszer kombinációja valóban hatékony lehet a vírus ellen.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány megállítása szempontjából különösen fontos lenne, hogy minél rövidebb idő alatt sikerüljön elkészíteni a vakcinát és/vagy a gyógyszert, ami segít leküzdeni a betegséget. A francia kutatók most egy ígéretes megoldással álltak elő.

Az International Journal of Antimicrobial Agents című tudományos szaklapban közzétett kutatási eredmény szerint a Plaqenuil néven kapható maláriagyógyszer hatóanyaga, a hidroxiklorokin, valamint az azitromicin nevű antibiotikum-hatóanyag együttes használata hatékonynak bizonyult a koronavírus okozta megbetegedés kezelésében.

A TechCrunch beszámolója szerint az orvosok 30, igazoltan fertőzött betegen tesztelték az elméletüket. Egy részük hidroxiklorokint kapott, egy másik csoport ugyanezt a fent említett antibiotikummal együtt, míg a kontrollcsoport egyik gyógyszert sem kapta meg. A vizsgálatot azután végezték el, hogy a kínai források szerint a gyógyszerkoktél alkalmazásával sikerült csökkenteni a megbetegedés időtartamát.

A vizsgált 30 betegből 20 páciens kapott gyógyszert. Kiderült, bár a hidroxiklorokin önmagában is hatékonynak bizonyult a vírus ellen (a grafikonon ők a kék színnel jelölt betegek), az azitromicin felerősítette a hatását (zölddel jelölt betegek), és jóval rövidebb idő alatt küzdötte le a megbetegedést.

©

Bár a kísérletet csak kevés beteggel tudták elvégezni, az eredmény ígéretesnek tűnik, főleg úgy, hogy Kínában hasonló módszerrel szintén jó eredményeket értek el az orvosok.

Hogy a két gyógyszert mikor kezdik majd el alkalmazni a kezelésekben, egyelőre nem tudni. Addig is, érdemes lehet megfogadni Bill Gates tanácsait, ha szeretnénk gyorsan túllenni a járvány nehezén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!