szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai egy spagettitörő gépet is építettek, hogy rájöjjenek, miért törik mindig kettőnél több darabba a spagetti. A válasz jóval hasznosabb, mint elsőre gondolná.

A világ tudósai az év minden napján azon dolgoznak, hogy megpróbálják megválaszolni az élet legnagyobb kérdéseit. Vajon mit látnánk egy fekete lyuk belsejében? Van-e élet a Földön kívül? Utazhatunk-e valaha fénysebességgel a világűrben?

A világ egyik legjobb egyetemének, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatóit is egy hasonlóan nehéz kérdés foglalkoztatta:

miért nem lehet kétfele törni egy spagettit?

Mielőtt továbbmennénk, próbálja csak ki odahaza: vegyen ki egy spagettit a zacskóból, fogja meg a két végét, és kezdje el mindkét végéről egyszerre meghajlítani egészen addig, amíg el nem törik. Ezt akárhányszor megismételheti, a spagetti sosem fog szimplán kettétörni. (Ne feledje, a kísérlet során elpazarolt tészták megfőzhetők, szóval próbálkozzon csak nyugodtan.)

©

A kérdést először az Albert Einstein-díjjal is kitüntetett, 1988-ban elhunyt fizikus, Richard Feynman tette fel még évtizedekkel ezelőtt, és úgy gondolta, hogy a probléma és megoldása hatással lehet a matematikára, a fizikára és a mérnöki tudományokra is. Már csak azért is, mert a spagettihez hasonló (vagyis hosszú, vékony, hajlékony, de törékeny) anyagokat az építkezések során is felhasználunk, ezért nem árt tudni, miért viselkednek egyes helyzetekben úgy, ahogy.

A választ elsőként egy francia kutató adta meg még 2005-ben – írja a Spektrum. A tanulmányából kiderül, ha egy vékony rudat a töréspontján túl hajlítanak, az anyagban egy lökéshullám fut végig, emiatt pedig legalább három darabra törik az anyag. Az MIT tudósainak kíváncsiságát viszont ez a válasz nem elégítette ki, ezért megépítették a spagettitörő gépet.

©

A kísérletekből kiderült, hogy mégsem lehetetlen a feladat, csak emberként nem nagyon megvalósítható. Ha valaki két darabra szeretné törni a spagettit, 270 fokban el kell csavarni a két végén, majd ugyanakkora erővel egyszerre hajlítani azokat. Ekkor meglesz a kívánt eredmény.

Ezt azonban az emberi kéz képtelen megtenni. Ha a kifejtett erő vagy a csavarás mértéke egy kicsit is asszimetrikus, a tészta több darabra fog törni.

A felfedezésnek van komoly oldala is. A kutatók a kísérletek után elkészítették a jelenségre vonatkozó matematikai modellt, így bármely hasonló tárgynál, ha ismertek a paraméterei, megjósolható, hogy hogyan fog eltörni. Ennek segítségével a tárgyak fizikai tulajdonságát is ki tudják számolni.

Kiderült az is, a tésztát azért kell megcsavarni, mert így a hullámok lassabban futnak rajta végig, és nem tudják eltörni más helyeken is a spagettit. Ez az információ az építőanyagoknál lehet nagyon hasznos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!