szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 700 milliárd forintot költene el néhány év alatt az Európai Unió arra, hogy függetlenné váljon az EU űripara, és utolérje az unió az Egyesült Államokat és Kínát.

A SpaceX történelmi sikere nemcsak azt mutatta meg, hogy a magánszektornak igenis van keresnivalója az űriparban, hanem azt is, hogy újra kiéleződött az elmúlt években egyre fokozódó űrverseny. Miközben Elon Musk vállalata sikerrel juttatott embert a világűrbe, a kínaiak sem tétlenkedtek: 2019 nyarán egy hajóról indítottak útnak egy űrrakétát.

A versenyben az Európai Unió sem szeretne lemaradni. Thierry Breton, az Európai Bizottság biztosa a Reutersnek adott interjúban azt mondta, emiatt az EU 2024-ig elhalasztja a Galileo nevű uniós navigációs rendszer utolsó műholdjainak telepítését, az így felszabaduló pénzügyi forrásokat pedig az újrahasznosítható rakéták, valamint egyéb más technológiák kifejlesztésére lehet majd költeni.

Emellett az Európai Unió egy 1 milliárd eurós (kb. 357 milliárd forint) megállapodást kötött az Arianespace nevű céggel, hogy felpörögjenek a fejlesztések, valamint egy szintén 1 milliárd eurós alapot is létrehoz az EU European Space Fund (Európai Űralap) néven, hogy az űripari startup cégek forráshoz jussanak.

A tervekből jól látszik, az Európai Unió mind az oroszoktól, mind a kínaiaktól, mind pedig az amerikaiaktól függetlenedni akar. Az biztos, hogy a jelenlegi állás szerint jó néhány év lemaradást kell behozni a SpaceX-hez képest, de a fent említett keretösszegekkel nem tűnik reménytelennek a vállalás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!