szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apollo-16 legénysége egy holdjáró segítségével fedezte fel a Hold felszínét, amiről videót is készítettek az asztronauták. Ezt modernizálták, a végeredmény pedig igen látványos lett.

Eredetileg az Apollo–16 lett volna az első olyan küldetés, amely során egy holdjárót is magukkal visznek a Holdra az űrhajósok, ám végül az Apollo–15 legénysége (az újratervezés miatt) beelőzte őket. A NASA ettől függetlenül nem fújta le a tervet, és az Apollo–16 asztronautái is magukkal vittek egy négykerekű űrjárművet.

Hogy minél részletesebben tudják dokumentálni a történéseket, a holdjáróra egy videokamerát is szereltek a mérnökök. Persze ez közel sem volt olyan, mint amilyeneken keresztül ma láthatjuk a különböző küldetéseket – például a SpaceX Crew Dragon kapcsolódását a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Az egység 16 millmiéteres filmre rögzítette 12 képkocka/másodperces sebességgel azt, ahogy a járművel a 4-es állomás, a Cinco (Ötös) kráter felé tartottak az asztronauták. Mindez így nézett ki akkor:

A Dutchsteammachine nevű YouTube-csatorna szerkesztői azonban úgy gondolták, a felvétel megérdemelné, hogy 2020-kompatibilissé tegyék. Ennek érdekében ráeresztették a DAIN nevű mesterséges intelligenciát, amely segítségével 4K-s felobontásba és 60 képkocka/másodperces sebességre skálázták fel a videót. Ennek köszönhetően sikerült "kitölteni" a hiányzó képkockákat, hogy úgy tűnjön, mintha már akkor is folyamatos lett volna a rögzítés. A látvány magáért beszél: az egész olyan lett, mintha mi magunk ülnénk a volán mögött.

Nem ez az első oylan felvétel, amit így modernizáltak. Nemrég Louis Lumière 1896-os legendás filmjét, A vonat érkezését is megdolgozta a mesterséges intelligencia, a végeredmény pedig ott is lenyűgöző lett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donald Trump nekimegy a kínai szoftvervállalatoknak

Donald Trump nekimegy a kínai szoftvervállalatoknak

Járulék-, bér- és rezsitámogatás menthetné meg a fesztiválipart

Járulék-, bér- és rezsitámogatás menthetné meg a fesztiválipart

Személyautósabb formát kap az új Volkswagen Transporter

Személyautósabb formát kap az új Volkswagen Transporter