szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először fordult elő a történelemben, hogy a Huawei több mobilt adott el egy negyedév alatt, mint a Samsung. A piackutató Canalys szerint azonban ez a győzelem csak átmeneti lesz, ami egyértelműen a koronavírus-járvány számlájára írható.

A Huawei régóta vágyott álma, hogy maga mögé utasítsa a piaci részesedés rangsorában a Samsungot. A kínai cég ezen törekvésével a világ legnagyobb mobilgyártójává szeretne válni, erre azonban eddig még nem bonthattak pezsgőt Kínában. Eddig.

A Canalys piackutató cég legfrissebb elemzése szerint 2020 második negyedévében a Huawei világszerte több mobiltelefont adott el, mint az eddig piacvezető Samsung, így a kínai vállalat átvette a vezetést a dél-koreai cégtől. A számok értelmében a Huawei 2020 áprilisa és júniusa között mintegy 55,8 millió készüléket adott el, szemben a Samsung 53,7 milliós teljesítményével.

©

Bár az eredmény valóban ünneplésre adhat okot Kínában, azért a pezsgősüveg egyelőre valószínűleg csak kicsit fog pukkanni. A mostani eredményhez ugyanis a koronavírus-járvány is kellett, ami rendesen beszakította az eladásokat. Hogy mennyire, az jól látszódik a fenti grafikonból: míg 2019 második negyedévében a Huawei 5 százalékos csökkenést produkált, addig a Samsung eladási számai 30 százalékkal zuhantak az előző év azonos időszakához képest.

©

Vagyis a győzelem egyelőre átmenetinek mondható, valószínű ugyanis, hogy a dél-koreai cég a pandémia után ismét fel tudja majd pörgetni az eladásait. Ráadásul a Samsung nem Kínában a legerősebb, így a Huawei elleni amerikai szankciók is a vállalat malmára hajtják a vizet. Erre a következtetésre jutott Ben Stanton, a Canalys elemzője is. Szerinte, ha nincs a koronavírus-járvány, a Huawei nem került volna az élre – idézi őt a The Verge.

A folyamat nagyjából úgy mehet majd végbe, ahogy azt az idei évben egyszer már láthattuk. Áprilisban a Huawei maga mögé utasította a Samsungot, ám a dél-koreai gyártó hamar fordított a helyzeten, és májusra ismét ők lettek a világ legnagyobb okostelefon-gyártói. Aztán jött a május, és ismét fordult a kocka. A helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy az eddigi korlátozások mellett májusban az is kiderült, hogy a HiSilicon nem fogja tudni használni a TSMC-t szerződéses chipgyártóként. Márpedig ez húsbavágó a Huawei számára, ami így nem tud új processzorokhoz jutni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Molotov-koktélok repültek '56 októberében – sokat tettek ezért a finn katonák

Molotov-koktélok repültek '56 októberében – sokat tettek ezért a finn katonák

Focirajongók, boruljunk le: Pelé 80 éves!

Focirajongók, boruljunk le: Pelé 80 éves!

Eladná az Adidas a Reebokot

Eladná az Adidas a Reebokot