szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kemény szankciók sújtják az Egyesült Államok részéről Kína legnagyobb okostelefon-gyártóját, a Huaweit, ennek ellenére soha nem állt még ilyen közel ahhoz, hogy övé legyen a legnagyobb globális piaci részesedés.

A világ legnagyobb okostelefon-gyártója jelenleg a Samsung, azonban az Apple-t lekörözve ott van a nyomában a Huawei. A kínai vállalat egyértelműen a dél-koreai gyártó babérjaira vágyik, még ha ez nem is annyira egyszerű az amerikai szankciók miatt.

Azonban nem is lehetetlen, ugyanis áprilisban egy rövid időre átvette a vezetést a Samsungtól, legalábbis a CounterPoint Research által megosztott adatok alapján. 2020 áprilisában a Huawei 19 százalékos globális piaci részesedést szerzett a mobiliparban, míg a Samsung 17 százalékkal a második helyre esett vissza – írja a Softpedia. Ez persze csak egyfajta pillanatkép volt, a rövid megtorpanás után a Samsung visszavette a vezetést, azonban mégis egyfajta jelzésként tekinthető abban a vonatkozásban, hogy talán már nincs is olyan messze a Huawei a legmerészebb álmától, hogy a világ vezető okostelefon-gyártójává váljon.

Felvetődik a kérdés, hogyan történhetett mindez? A válasz röviden: Kína. Miután a világ legnagyobb mobilpiaca Kína, ez az ország jelentette a Huawei számára az igazi hajtóerőt: oly nagy mértékben tudta növelni itt az eladásait, hogy sikerült ellensúlyoznia az amerikai szankciók által okozott csökkenést. A többi piac, beleértve Európát, az Egyesült Államokat és Indiát, jelentősen visszaesett a negyedév során, és ez mind a Huaweit, mind a Samsungot érintette. (Európában a Huawei 23 százalékról 16-ra gyengült.) Mivel Kína továbbra is azon kevés piac egyike, ahol az okostelefon-eladások növekedést mutattak áprilisban, a Huawei megszerezhette az első helyet. Jelenleg újra a Samsungé az elsőség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan, kik vitték el a titokzatos fémoszlopot az amerikai sivatagból

Megvan, kik vitték el a titokzatos fémoszlopot az amerikai sivatagból

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban