szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legolvasottabb francia írója Alexandre Dumas-t idézi ma fel egyik legismertebb műve segítségével a kereső főoldalán a Google.

Alexandre Dumas, teljes nevén Dumas Davy de la Pailleterie 1802. július 24-én született az észak-francia Villers-Cotterêts településen. A fáma úgy szól, hogy a fiú mindössze 31 évesen tábornokká kinevezett édesapja történeteit hallgatva szívta magába azt a sok élményt, melyek megmozgatták fantáziáját, és melyek alapul szolgáltak későbbi közismert műveihez.

Dumas 1822-ben költözött Párizsba, ahol előbb újságot és színdarabokat írd. Volt rá példa, hogy ami színpadra került, az újságpapírra is: egy színdarabként már elkészült történetet írt át regénnyé, mikor divatba jött a sajtóban folytatásos regények közlése. Hasonló, folytatásos formában jelent meg először, a párizsi Les Journal des Débats (Viták lapja) című lapban a Monte Cristo grófja című regénye is. A mintegy két év alatt leközölt regény első sorai 1844. augusztus 28-án, azaz éppen 176 éve jelentek meg az újságban. Az évforduló alkalmából dolgozta fel a regény történetét hét rajzban a Google felkérésére Matt Cruickshank grafikus – ez látható ma a kereső főoldalán.

Szintén folytatásosként jelent meg először A három testőr című regénye is, mely töretlen népszerűsége mellett számos filmes, tévés, videojátékos adaptációs is megélt.

Id. Alexandre Dumas 1870. december 5-én halt meg. 1824-ben született fia, Ifj. Alexandre Dumas szintén író lett.

Ha máskor is tudni szeretne a Google különleges főoldali logóinak történetét, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!