szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szeptembertől a valódi nevüket használva videojátékozhatnak a kínai felhasználók, akiket ezért minden alkalommal azonosítanak majd. Az állam által elrendelt szigorítás kidolgozói szerint ez a lakosság védelmét szolgálja a túlzott számítógépezéstől.

Szeptembertől nem lehet álnév mögé bújva, ismeretlenül videojátékozni Kínában. Ahhoz ugyanis, hogy az adott program beengedje a felhasználót, a játékosoknak minden alkalommal igazolniuk kell nem csak azt, hogy betöltötték 18. életévüket, hanem személyazonosságukat is – írta a South China Morning Post.

A kínai állam igen szigorúan veszi a videojátékozást, mivel a túlzásba vitt számítógépezésnek az ázsiai régióban gyakran vannak halálos áldozatai. Ennek oka, hogy a felhasználók napokon át, végkimerülésig képesek játszani. De más problémák is vannak: a kínai gyerekek közül sokan küzdenek látásproblémákkal, az iskolában pedig rosszul teljesítenek.

A valódi névvel zajló játék tavaly novemberben merült fel, amikor a jogalkotók néhány újabb rendelkezést hoztak. Ekkor élesedett az a törvény is, amely szerint a 18 éven alattiak este 10 és reggel 8 között egyáltalán nem játszhatnak, napi szinten pedig maximum másfél órát szabad nekik. A hétvége és az ünnepnapok kivételt képeznek, akkor egyszerre akár három órát is ülhetnek a gép előtt.

A kínai állam azonban semmit nem bíz a véletlenre, hiszen egy álnév alatt bárki, bármennyit játszhat, csak abból nem fog kiderülni, hány éves. Épp ezért élesítik azt a kormányzati rendszert, amely a játékba való bejelentkezéskor név szerint azonosítja majd a felhasználót. Ha pedig úgy ítéli meg, hogy az illető a tiltott csoportba tartozik, nem engedi tovább. A régió két nagy játékcége, a Tencent és a NetEase már elfogadta az új törvényt, és közölte: ellenőrizni fogja felhasználóit.

A szeptembertől élesedő rendszer kritikusai szerint újabb falat húz a szabad világ és a diktatórikus Kína közé, amely végső soron a gyanútlan állampolgárok megfigyelésére is alkalmas.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasárnap lesz a Pilátus című film a Duna tévén

Vasárnap lesz a Pilátus című film a Duna tévén

Koronavírusos a momentumos Hajnal Miklós

Koronavírusos a momentumos Hajnal Miklós

Maradt az ebédből? Ki ne dobja, készíthet belőle arcpajzsot

Maradt az ebédből? Ki ne dobja, készíthet belőle arcpajzsot