szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai kormányzat új törvénye értelmében innentől még kevesebb idejük jut a 18 éven aluli kínai fiataloknak a videojátékokra.

Kína sajátos módon igyekszik szabályozni a videojátékokat, és azt is, hogy állampolgáraik mennyi időt tölthetnek velük. Bár a megengedett játékidő eddig sem volt hosszú, egy új, csak a napokban életbe lépett törvény értelmében ez még tovább redukálódik.

A The Guardian azt írja, a rendelkezés szerint a 18 éven alattiak este 10 és reggel 8 között egyáltalán nem játszhatnak, napi szinten pedig maximum másfél órát szabad nekik. A hétvége és az ünnepnapok kivételt képeznek, akkor egyszerre akár három órát is ülhetnek a gép előtt.

A kormányzat az új törvényt azzal magyarázza, hogy Kínában sokan játékfüggők, ami az egészségre is komoly hatással van: rengetegen küzdenek rövidlátással, egyes fiatalok iskolai teljesítménye pedig katasztrofális eredményeket mutat. A jogalkotók úgy vélik, az új törvénnyel mindez megakadályozható.

A rendszert eleve úgy találták ki, hogy játszani csakis valódi névvel és személyazonosító okmány bemutatásával lehet, így a név nélküli szórakozás szóba sem jöhet.

Egyes videojátékok az úgynevezett mikrotranzakciókat is támogatják, amelyekkel például kozmetikai holmik vásárolhatók a programbéli karakter számára. Ezek a kiegészítők valódi pénzért vásárolhatók csak meg, az állam pedig úgy látja, ezt a területet is korlátozni kell. Az új szabályozás többek közt erre is kitér, a megengedett költés személyenként kb. 8-17 ezer forint lett.

A kínai játékpiac a vért sem tolerálja: az áprilisban törvénybe iktatott új szabályok értelmében minden játék a kukában végzi, amelyikben a vér úgy látszik, ahogy a valóságban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhalasztották a Cannes-i Filmfesztivált

Elhalasztották a Cannes-i Filmfesztivált

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Antitest-terápia segíthetett egy koronavírusos gorillának

Antitest-terápia segíthetett egy koronavírusos gorillának