szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kovács András Péter Facebook-oldalát is megtalálták azok a csalók, akik a Facebook-csapat nevében írnak üzenetet. Vigyázat: átverés!

Időről időre újra bepróbálkoznak a kiberbűnözők, hogy megszerezzék a hiszékeny/figyelmetlen Facebook-felhasználók adatait. Az egyik leggyakoribb módszer, hogy pénzosztást hirdetnek a közösségi oldalon, vagy rendkívüli leárazással igyekeznek behálózni az áldozatot. De idén nyáron egy igazán hajmeresztő történetről is hallani lehetett: egy évig tartottak fogva egy nőt, miután egy facebookos csalás áldozata lett.

Most újabb, ezúttal ismét adathalász módszerrel próbálják megszerezni a csalók a felhasználók adatait a Facebookon. Erről az ismert humorista, a Duma Aktuál állandó tagja, Kovács András Péter osztott meg egy bejegyzést a Facebook-oldalán, amit a jelek szerint szintén célba vettek a kiberbűnözők.

A csalók azt igyekeznek elhitetni az emberrel, hogy a Facebook-oldalát/profilját jelentették a központnak, ezért a "megelőzés" érdekében hitelesíteni kell a felhasználói fiókot. Itt már gyanús lehet a dolog, hiszen ha egy valós eset miatt jelentették volna az embert, akkor nem nagyon beszélhetünk megelőzésről.

Ezek után arra kérik az illetőt, hogy kattintson rá az első ránézésre is gyanús hivatkozásra, majd az általuk megadott instrukciókat követve végezze el a műveletet. Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy letiltják a fiókját. Kovács András Péter a neki elküldött üzenetről egy képet is készített, amihez azt írta:

Ha helyesen írták volna a nevükben azt, hogy “Facebook”, akkor is gyanús lenne, de Facbookként még vicces is. Ha ilyet kaptok, eszetekbe ne jusson kattintani!"

Kaptam egy ilyen finom adathalász értesítést. Ha helyesen írták volna a nevükben azt, hogy “Facebook”, akkor is gyanús lenne, de Facbookként még vicces is. Ha ilyet kaptok, eszetekbe ne jusson kattintani!

Közzétette: Kovács András Péter - KAP – 2020. október 16., péntek

A magunk részéről ugyanezt tudjuk tanácsolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ónos esővel és nagy köddel indul a hét

Ónos esővel és nagy köddel indul a hét

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia