szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Shazam-szerű funkcióval egészül ki a Google-keresés: akár egy eldúdolt dalról is kiderítheti az eredeti zeneszámot.

Mindannyiunkkal előfordulhatott már, hogy a fejünkben motoszkált egy dal, de nem tudtuk sem a szövegét, sem az előadóját – és ez gyakran bosszantó lehet. Nos, a jövőben a Google is segíteni tud majd az ilyen esetekben, ugyanis a keresése támogatni fogja a dudorászást, az éneklést, sőt még a fütyülést is. A Google szerint az új funkciót a mesterséges intelligencia, különösen a zenefelismerési technológia területén végzett kutatási erőfeszítései teszik lehetővé.

Az új funkcióhoz meg kell nyitni a mobileszközön a mobilos Google alkalmazás legújabb verzióját, vagy megkeresni a Google Search widgetet, rá kell koppintani a mikrofon ikonra, és ki kell mondani: What's this song? (mi ez a dal), vagy meg kell érinteni a Search a song (dal keresése) gombot. Ezután el lehet kezdeni dúdolni úgy 10-15 másodpercig. A Google Segéddel hasonlóan egyszerű a dolog, csak meg kell kérdezni tőle, hogy mi ez a dal, s kezdődhet a dúdolás.

©

Miután a felhasználó befejezte a dúdolást, gépi tanulási algoritmus elemzi a hangokat, majd előrukkol a végeredménnyel, hogy szerinte melyik az elhümmögött dal.

Nem túl jó énekhangon alapuló tapasztalataink szerint a rendszer jó munkát végez, a Google nagy eséllyel felismeri, melyik dalt próbáltuk szerény bioeszközkészletünkkel előadni.

Újdonságról van szó, és persze a folyamat még nem tökéletes, így akár listát is kaphat a felhasználó a lehetséges találatokkal, százalékos arányban feltüntetve annak valószínűségét, hogy az adott dal-e az, amit éppen keres. Ha jó a találat, meghallgatható a dal, megtekinthetők az előadó adatai, illetve a kapcsolódó zenei videók.

Az új funkció jelenleg angol nyelven érhető el iPhone-okon, és több mint 20 nyelven Androidon, azonban a Google további nyelvekre is kiterjeszti majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!