szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

John Bell azután nyilatkozott, hogy a Pfizer bejelentette: új vakcinájuk 90 százalékban hatékony a koronavírus ellen.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A BBC is hírt adott a Pfizer és a Biontech nevű cégek új vakcinájáról, amely a gyártók állítása szerint 90 százalékban működik, és valódi védelmet ad a koronavírus ellen.

A brit közszolgálati média ennek nyomán meginterjúvolta az Oxfordi Egyetem egy professzorát, John Bellt. A riportert főleg az érdekelte, hogy a vakcina érkezése egyet jelent-e a régi élethez való visszatéréssel, és ha ez így van, úgy mikor kerülhet sor erre.

Bell válaszában megosztotta, hogy a Pfizer fejlesztése több mint hangsúlyos, és ha valóban működik, úgy jövő tavaszra visszatérhet az élet a normális kerékvágásba. “Valószínűleg én vagyok az első fickó, aki ezt mondja, de magabiztosan állíthatom.” Bell szavainak ugyanakkor ellentmondanak francia kutatók beszámolói, akik szerint a koronavírus-járványnak akár negyedik, sőt ötödik hulláma is lehet.

A Pfizer 43 500 fővel végezte el a vakcina tesztjét összesen hat országban, és egyetlen esetben sem merült fel semmilyen biztonsági aggály. A készítmény két komponensű, a kis egységeket három hét különbséggel kell beadni.

A Pfizer úgy véli, ha megkapják az amerikai gyógyszerhivatal, az FDA engedélyét, év végéig 50 millió, 2021-ben pedig 1,3 milliárd oltóanyagot tudnak majd leszállítani. Az Európai Unió eközben már jelezte: 300 millió darabot vásárolnának a vakcinából.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Jakab Ferenc: Nem rossz a kínai vakcina, csak egy kicsit elavult

Jakab Ferenc: Nem rossz a kínai vakcina, csak egy kicsit elavult

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra