szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lezuhant az Arecibo rádióteleszkóp 900 tonnás szerkezete, miután a drótkötelek már nem bírták el a hatalmas terhelést.

Bekövetkezett az, amitől a mérnökök tartottak: nem bírta már el a saját súlyát, és összeomlott a világ legismertebb rádióteleszkópja, az Arecibo Obszervatórium. A hírt az azt működtető amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) tette közzé a Twitteren.

Az egység még augusztusban rongálódott meg súlyosan. Akkor a műszert tartó egyik drótkötél elszakadt, majd a teleszkóp tányérjának vágódott, amin egy nagyjából 30 méteres lyuk keletkezett.

©

Az NSF ezután több mérnököt is felkért arra, hogy vizsgálják meg a szerkezetet, és adjanak szakvéleményt arról, lehet-e még működtetni, fel lehet-e újítani, vagy be kell-e zárni azt. A vizsgálatok után kiderült, a szerkezet annyira elöregedett, hogy bármelyik pillanatban összeomolhat, így néhány hete az NSF bejelentette: 57 évnyi működés után végleg bezárják az Arecibo Obszervatóriumot, mert az már nem biztonságos sem a látogatók, sem pedig az ott dolgozók számára.

A fenti, Twitteren megosztott kép alapján jól látni, hogy ma már nincs a megszokott helyén a 900 tonnás szerkezet, belezuhant az egység tányérjába. A balesetben szerencsére senki sem sérült meg.

A szerkezet összeomlásáról időközben videó is előkerült, itt nézheti meg.

Az elmúlt hat évtized alatt számos tudós munkája kapcsolódott a szerkezethez, ezekről itt írtunk hosszabban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Köves Slomó szerint még egy-másfél év, amíg megnyithat a Sorsok Háza

Köves Slomó szerint még egy-másfél év, amíg megnyithat a Sorsok Háza

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét