szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az areciboi obszervatórium a világ egyik legfontosabb csillagászati eszköze. A szerkezet azt az érő hatalmas terhelés miatt nemrég leszakadt. A fenntartó most irányított módon összerogyasztotta, mert már nem volt menthető.

Jó minőségű drónvideó érkezett a december elsején összeomlott Arecibo rádióteleszkóp megmaradt részeinek – irányított – lebontásáról. A baleset azután történt, hogy a 900 tonnás szerkezet drótkötelei már nem bírták a terhelést, egy elvégzett mérnöki vizsgálat pedig kimondta: az építmény veszélyessé vált.

A teleszkóp megmaradt részeit az azt működtető amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) rogyasztotta össze – ez látható a most kiadott felvételen.

A szerkezet nem a napokban kezdett elöregeni, már korábban is baj volt vele: előbb augusztusban, majd novemberben is elszakadt egy drótkötele.

Az obszervatórium az augusztusi incidenskor is súlyos sérüléseket szenvedett, mert az egyik kötel a teleszkóp tányérjának vágódva végigsértette az építmény egyik oldalát, egy mintegy 30 méteres lyukat vágva ezzel. Az NFS ezután kért mérnöki szakvéleményt. A vizsgálatok pedig egyértelműen kimondták, hogy a teleszkóp bármelyik pillanatban összeomolhat, így a biztonságos üzemeltetés már nem megoldott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így aknázhatjuk ki a stressz lehetőségeit

Így aknázhatjuk ki a stressz lehetőségeit

Már hárommillió védőoltást adtak be eddig az Egyesült Királyságban

Már hárommillió védőoltást adtak be eddig az Egyesült Királyságban

Már meg is jelent a kormányhatározat, amivel többek közt kínai vakcinát is vehet a kormány

Már meg is jelent a kormányhatározat, amivel többek közt kínai vakcinát is vehet a kormány