szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy elszakadt drótkötél miatt komoly károk keletkeztek az Arecibo Obszervatórium tányérjában.

Súlyos károkat szenvedett a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium, amely a világ egyik legnagyobb és legismertebb rádióteleszkópja. A baleset azután történt, hogy a műszert tartó egyik drótkötél elszakadt, és a teleszkóp tányérjának vágódott – közölte a Közép-floridai Egyetem.

A szakemberek első vizsgálata alapján az elszakadt drótkötél mintegy 30 méternyi területen sértette fel az obszervatórium paraboláját. Azt nem tudni, hogy a kábel mi okból szakadt el, de a kutatók már vizsgálják az esetet. Az obszervatórium addig nem üzemel.

©

Az obszervatórium számos hurrikánt és trópusi vihart is átélt mintegy ötven éve tartó működése alatt. Még a legutóbb felbukkant Isaiast is kibírta, noha a vihar miatt egy időre le kellett állítani a teleszkópot. A szakemberek nem tartják kizártnak, hogy a trópusi vihar számlájára írható a mostani baleset.

Az Arecibo Obszervatóriumot 1963-ban adták át a világnak, illetve a tudósoknak, akik változatos feladatokra használják: légköri elemzéseket készítenek a segítségével, emellett aszteroidák megfigyelésében és a más bolygók utáni kutatómunkában is hatalmas szerepet játszik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
IgNobel 2020: Többet csókolózunk, ha nagy a gazdagok és szegények közötti szakadék

IgNobel 2020: Többet csókolózunk, ha nagy a gazdagok és szegények közötti szakadék

Mit tanulhatunk a patkányoktól?

Mit tanulhatunk a patkányoktól?

Motiváltnak érzi magát? Az nem elég - a motivációt fenn is kell tartani!

Motiváltnak érzi magát? Az nem elég - a motivációt fenn is kell tartani!