szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Időkép webkamerája is rögzítette azt a fényjelenséget, amit szerdán lehetett megfigyelni Magyarország felett. Valószínűleg egy fénypillér lehetett.

Különös fényjelenséger lehetett megfigyelni szerdán kora este Tokaj, Tiszadob és Tiszavasvári környékén – számolt be róla az Időkép. A beküldött fotók és videók alapján egy vörös fénycsík jelent meg az égen, amit szabad szemmel is tisztán lehetett látni. Az Időkép szerint van rá észszerű magyarázat.

A jelenségről több felvétel is készült, és az Időkép hercegkúti webkamerája is rögzítette azt.

A beszámoló szerint többen a vörös lidérc nevű jelenséggel magyarázták a látottakat, az ugyanis ehhez nagyon hasonló jelenséget takar. Az Időkép viszont ezt kizárta, mert a legközelebbi villámlás – ez okozza a vörös lidércek kialakulását – is 650 kilométerre volt a területtől, a jelenség megfigyeléséhez viszont fontos, hogy ennél jóval közelebb legyen a vihar és a villámlás.

Egy másik lehetséges magyarázat szerint egy fénypillért lehetett látni. Ahogy írják, ez utcai lámpák felett, megfelelő páratartalom és kondenzmag mellett -5, -10 Celsius-fokon is kialakulhat. Ezek a feltételek minden valószínűség szerint adottak voltak a térségben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Vörös lidércek Magyarország felett – fotó

Különleges égi tüneményeket sikerült megfigyelni Magyarország felett június 23-án éjjel. A jelenség magyar elnevezése vörös lidérc – angolul red sprite –, a nagyon rövid életű, kizárólag zivatarokhoz kapcsolódó jelenség, amely magasan a zivatarfelhő felett jelenik meg – írja a metnet.hu.