szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kínai kutatók, köztük Pan Csien-vej híres kvantumfizikus bejelentették, hogy jelentős áttöréshez érkeztek a kvantum-számítástechnika területén, elérve az úgynevezett kvantumfölényt. A kutatócsoport létrehozott egy kvantumszámítógép-prototípust (Csiucsang), amely maximum 76 foton észlelésére volt képes.

A Science című tudományos folyóirat internetes kiadásában ismertetett eredmény szerint Kína mérföldkőhöz ért a kvantum-számítástechnika területén. A kvantumfölény azt jelenti, hogy egy kvantumszámítógép rövid idő alatt végrehajt egy olyan bonyolult feladatot, amelyet egy hagyományos számítógép nem képes belátható időn belül megoldani.

A tanulmányban egy klasszikus szimulációs algoritmust használtak a szakemberek a kvantumfölény elérésének demonstrálására. A prototípus által átlagosan észlelt fotonszám 43 volt.

A Science News című online lap azt írja, az új kínai kvantum-számítógép mindössze 200 másodperc alatt végez el egy olyan műveletet,

amely a világ leggyorsabb – nem kvantum – számítógépeinek félmilliárd évükbe telne.

A Google kutatói a Nature című tudományos folyóiratban 2019-ben megjelent közleményükben jelentették be, hogy elérték a kvantumfölényt. Hogy valami fontos előrelépésről van szó, azt mindenki érzi, de hogy pontosan mit is jelent, és milyen következményekkel járhat, az némi magyarázatra szorulhat. A közérthető választ ide kattintva olvashatja.

[Kína bekapcsolta a mesterséges Napját, 150 millió Celsius-fokot termel]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érthetetlenül keveset rendel a kormány a Moderna vakcinából

Érthetetlenül keveset rendel a kormány a Moderna vakcinából

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Beütött a hackertámadás, még a VPN-hez se férnek hozzá a Cyberpunk 2077 fejlesztői

Beütött a hackertámadás, még a VPN-hez se férnek hozzá a Cyberpunk 2077 fejlesztői