szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tízezer év helyett 200 másodperc alatt végzett el a processzor egy számítást. A Google kutatóinak eredményét az IBM mérnökei valamivel szerényebb eredménynek látják.

A Google kutatói immár hivatalosan isazt állítják: elérték a kvantum-felsőbbrendűséget – írta meg a The Washington Post. Az áttörésről szóló tanulmány szeptemberben már kikerült a NASA weboldalára, de nem sokkal később törölték onnan. Most azonban megjelent a Nature tudományos folyóiratban.

A kvantumfölény vagy kvantum-felsőbbrendűség nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a kvantumszámítógépek teljesítménye meghaladja a hagyományos számítógépekét. A Google AI Quantum kutatócsoportja egy kvantumtechnológián alapuló processzorral olyan számítást végzett el 3 perc 20 másodperc alatt, amelyre a legjobb hagyományos számítógépeknek tízezer év kellett volna.

Mindenesetre vannak még kérdőjelek. A rivális IBM például állítja, hogy a Google-nél túlbecsülték a művelet bonyolultságát, szerintük egy szuperszámítógépnek sem tízezer év kellett volna, csak kettő és fél.

Azt a kutatók is elismerték: a most elvégzett művelet gyakorlatilag teljesen haszontalan. De nem is az volt a céljuk, hogy a kvantumtechnológiával azonnali eredményt érjenek el, hanem az, hogy bemutassák, lehet ezzel a technikával is dolgozni, sokkal gyorsabban, mint az eddigi számítógépeken.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao

18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről