szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új amerikai kutatás szerint az alkoholt nem tartalmazó kézfertőtlenítők is hatásosak lehetnek a koronavírussal szemben, ráadásul van pár kifejezetten pozitív tulajdonságuk.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ma már sokan evidenciának tartják az ajánlást: ha nincs lehetőség alaposan kezet mosni szappannal és melegvízzel, akkor használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt, hogy megszabaduljunk a vírusoktól. Amerikai kutatók viszont úgy gondolták, hogy az ajánlás hátterében az lehet, hogy nem kutatták komolyabban, mennyire lehetnek hatékonyak az alkoholmentes termékek. Ezért megvizsgálták őket.

A utahi Brigham Young Egyetem kutatói benzalkónium-kloriddal kezelték az új koronavírus mintáit, más, kézfertőtlenítőkben található ammóniumvegyületeket adva hozzá. Azért esett a választásuk a benzalkónium-kloridra, mert ez általában jól működik a lipidekkel körülvett vírusok ellen (és a mostani koronavírus is ilyen). A vegyületek a legtöbb esetben 15 másodpercen belül kiirtották a vírus legalább 99,9% -át.

A benzalkónium-klorid egyébként még nagyon alacsony koncentrációban is hatékonynak bizonyult a vírusirtásban, és további előnye, hogy nem irritálja a bőrt, szemben az alkoholos fertőtlenítőkkel. Ez megkönnyítheti azok életét, akiknek sokat kell fertőtleníteniük a kezüket (pl. egészségügyi dolgozók), illetve arra ösztönözheti az embereket, hogy gyakrabban fertőtlenítsék a kezüket – jegyzik meg a kutatók a The Journal of Hospital Infection szaklapban.

A szakemberek remélik, hogy eredményeik megváltoztatják a kézfertőtlenítőszerekkel kapcsolatos kormányzati irányzatokat. Abban is bíznak, hogy az alkoholmentes fertőtlenítőszerek újbóli piacra küldése enyhítheti az esetleges hiányt, illetve csökkentheti annak az esélyét, hogy az emberek olyan, nem megbízható alkoholos fertőtlenítőszereket használjanak, amelyek épp a megnövekedett kereslet kapcsán jelentek meg a piacon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A romlottság és a tisztaság poétája – 200 éve született Charles Baudelaire

A romlottság és a tisztaság poétája – 200 éve született Charles Baudelaire

Ilyen halálozási adatok mellett miért enyhít a kormány – szegezték a kérdést Kovács Zoltánnak az al-Dzsazírán

Ilyen halálozási adatok mellett miért enyhít a kormány – szegezték a kérdést Kovács Zoltánnak az al-Dzsazírán

Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról

Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról