szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BioNTech cég magyar alelnöke még karácsony előtt oltatta be magát kutatótársával együtt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A mostani koronavírus-vakcinák alapját kidolgozó Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman is megkapták a Covid-oltást – derül ki a Penn Medicine News oldalán megjelent beszámolóból. Az oldalon képeket is mutatnak, melyen Karikó és Weissman láthatók, amint megkapják az oltásukat. A tudósokat a Pfizer/BioNTech oltóanyagával oltották be, még karácsony előtt.

A páros megjegyezte, hogy több évtizedes munkája a már elérhető vakcina.

Emellett beszéltek arról is, hogy az oltás teljesen biztonságos, és hogy érdemes benne megbízni.

A Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájából egy néhány ezres tétel már Magyarországra is megérkezett. A hétfő reggeli adatok szerint 1094 egészségügyi dolgozót már be is oltottak vele.

A szolnoki születésű Karikó a német oltóanyaggyártó BioNTech alelnöke. 1978-ban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ösztöndíjasaként került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, ahol 1985-ig dolgozott, miután létszámcsökkentés miatt elküldték. A tudós ezután családjával külföldre, az Egyesült Államokba ment, hogy ott folytassa tovább az mRNS-sel kapcsolatos kutatásait. Ez a módszer mostani a koronavírus elleni vakcinafejlesztések alapja is.

"Jelentkeztem én Franciaországba, Spanyolországba, Angliába is, de mindenhonnan azt a válasz kaptam, hogy mehetek, csak szerezzek ösztöndíjat. De erre nem volt lehetőség akkor. Végül a Temple Egyetem adott munkát. Kiváltottuk az akkor kiváltható 100 dollárt, 50-et a lányomnak, Zsuzsikának, 50-et a férjemnek, Bélának. Nekem nem járt, mert volt kint munkaszerződésem. De nem akartunk pusztán 100 dollárral nekiindulni a világnak, ezért eladtuk a Ladánkat, a pénzt feketén átváltottuk, és belevarrtuk Zsuzsika játék macijába, úgy vittük magunkkal" – mondta Karikó a hvg360-nak adott interjúban.

A magyar biokémikust munkássága miatt több tudós is Nobel-díjra esélyesnek tartja, köztük a híres brit evolúcióbiológus, Richard Dawkins is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!