szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Koppenhágai Egyetem tudósai által elvégzett kutatások szerint a kacsacsőrű emlősnek 10 nemi kromoszómája van, ötször annyi, mint például az embernek.

A mondás szerint istennek valóban van humorérzéke, elég csak egy pillantást vetni a kacsacsőrű emlősre. És tényleg: a világ talán egyik legfurcsább állatáról van szó. Emlős állat, ami tejjel táplálja a kicsinyeit, de tojásokkal szaporodik. A szájszerve a kacsáéhoz hasonló csőr, ám az nem szaruból, hanem kemény bőrből van.

A különleges állat a tudósokat is régóta foglalkoztatja – éppen azért, mert ennyire egyedi. A kutatók úgy vélik ugyanis, hogy a kacsacsőrű emlős genomja segíthet megérteni a saját evolúciónkat, azon belül is azt, hogy a távoli emlős őseink hogyan váltak tojásrakókból elevenszülőkké.

©

Hogy közelebb kerüljünk a válaszhoz, a dán Koppenhágai Egyetem evolúcióbiológusa, Guojie Zhang és csapata arra vállalkozott, hogy felderítik a kacsacsőrű emlős teljes genetikai térképét. Mindez sikerült is nekik, eredményeiket pedig a Nature című tudományos lapban publikálták. Ezek szerint a kacsacsőrű emlősben

a madaraktól, a hüllőktől és az emlősöktől származó géneket is találni.

A vitellogenin nevű gének minden olyan faj számára kulcsfontosságúak, amelyek szervezete képes a tojás sárgájának előállítására. Az emberekből ezek a gének teljes mértékben hiányoznak, kiderült azonban, hogy a kacsacsőrű emlősökben a három ilyen génből egy még megtalálható. A másik kettőt valamikor 130 millió évvel ezelőtt veszíthette el – írja az IFLScience.

©

Ez megmagyarázza, miért rak tojásokat, ám ez még nem jelent egyezést a madarakkal vagy a hüllőkkel, mert tőlük eltérően nem a tojás sárgája, hanem tej táplálja a kacsacsőrű emlős utódait. Ez már az emlősökre jellemző tulajdonság, a kutatók pedig most azt is kiderítették, miért. A hiányzó két vitellogenin gént a kazein helyettesíti. Erről úgy gondolják, hogy nagyjából 170 millió évvel ezelőtt jelenhetett meg a közös ősben.

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a kacsacsőrű emlős szó szerint emlős állat lenne, hiányoznak ugyanis róla a mellbimbók, amelyek elengedhetetlenek lennének a szoptatáshoz. Ehelyett az állat a bőrén keresztül kiizzadja a kicsinyek számára létfontosságú tejet.

©

Ami viszont még ennél is különlegesebb felfedezés volt, az az, hogy a kacsacsőrű emlősnek összesen 10 nemi kromoszómája van: öt X és öt Y.

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy a kloákások (az emlősök osztályának egyik rendje, amibe a hangyászsünök, valamint a kacsacsőrű emlős tartozik bele) nemi kromoszómája jobban hasonlít a csirkééhez, mint az emberéhez, ami evolúciós kapcsolatot mutat az emlősök és a madarak között.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még tovább csökkentek az albérletárak

Még tovább csökkentek az albérletárak

Joe Biden: „Minden lényeges és értékes dolog eredetileg Budapestről ered”

Joe Biden: „Minden lényeges és értékes dolog eredetileg Budapestről ered”

Távozott a tankerületi igazgató, aki kivett egy roma gyerekeket oktató iskolát a támogatási programból

Távozott a tankerületi igazgató, aki kivett egy roma gyerekeket oktató iskolát a támogatási programból