szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legsúlyosabb tünetek megelőzésében 85 százalékos védettséget nyújt az oltóanyag a cég közlése szerint.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

66 százalékos a Janssen által fejlesztett koronavírus elleni védőoltás hatékonysága – idézi a Johnson & Johnson tulajdonában álló belga gyártó közleményét a BBC. A 66 százalék ebben az esetben azt jelöli, hogy a valós életben, tehát amikor már a társadalom nagy részét beoltják, milyen hatása van az oltásnak.

Az eredmény átlagolt: 44 ezer önkéntes bevonásával tesztelték a vakcinát, és az egyes régiókban eltérő eredményeket hozott a folyamat. A Reuters idézte a kerekített számokat:

a védelem a Covid-19-betegség mérsékelt és súlyos formái ellen 72 százalékos volt az Egyesült Államokban, 66 százalékos Latin-Amerikában és 57 százalékos Dél-Afrikában.

Azt is közölték, hogy a legsúlyosabb tünetek kialakulása ellen 85 százalékos védelmet nyújtott az Egyesült Államokban és hét másik országban végzett teszteken.

A Johnson & Johnson (Janssen) vakcinája egy dózisú, azaz egyetlen adag elég belőle a védettséghez. A vakcina 3-as fázisú tesztelése december közepén zárult, 45 ezren vettek benne részt. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) két hete közölte, hogy elkezdték az oltóanyag vizsgálatát, egyelőre a korai tesztek eredményei alapján.

Az OGYÉI kiadta az engedélyt a kínai Sinopharm vakcinájára

Eddig négyféle vakcinával lehetett oltani Magyarországon, de most már egy ötödik is van: a kínai. Tájékoztatót tartott az operatív törzs.

A cég az év végéig 1 milliárd darab oltóanyag elkészítését vállalta. Magyarország 4,36 millió adagot kötött le belőle.

Az egyaránt két adagban alkalmazandó Pfizer/BioNTech- és Moderna-vakcina hatékonysága nagyjából 95 százalékos volt a kísérletek során a tünetes megbetegedések megakadályozásában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad

Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Így adja elő Varnus Xavér Törőcsik Mari kedvenc popslágerét

Így adja elő Varnus Xavér Törőcsik Mari kedvenc popslágerét