szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig négyféle vakcinával lehetett oltani Magyarországon, de most már egy ötödik is van: a kínai. Tájékoztatót tartott az operatív törzs.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) kiadta az engedélyt a kínai Sinopharm oltóanyagára – jelentették be az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint ezzel tovább bővült az a paletta, amellyel védeni tudják a magyar lakosságot a koronavírus ellen.

A Sinopharm termékével eddig nagyjából 20 millió embert oltottak be a világban. Az elölt kórokozót tartalmazó oltóanyag a kínai hatóságok szerint 79 százalékos hatékonyságú, de problémát jelent, hogy a klinikai kísérletek dokumentációja egyáltalán nem elérhető – írtuk korábban. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta: a vakcinából akár egymillió dózis is Magyarországra érkezhet.

Azzal, hogy a Sinopharm termékét is engedélyezte a magyar hatóság, a szakemberek által használható oltóanyagok száma ötre nőtt. Eddig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, továbbá a Szputnyik V vakcinákat lehetett használni Magyarországon.

Jön a regisztráció alapú oltás

A törzs tájékoztatóján elhangzott: a napokban lezárul az idősotthonok lakóinak, valamint az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása.

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője azt mondta, minden megyében oltási csoportokat alakítottak ki. Eddig összesen 170 ezer embert oltottak be az országban, de 200 ezernek elég oltóanyag érkezett be. A fennmaradt vakcinákat a hét végéig eloltatják az államtitkár szerint. György István közölte: a héten az oltócsoportok 1845 intézménybe mennek még ki, ma például 456-ba. Utóbbi munkát 255 oltócsapat végzi.

Az államtitkár kitért azokra az esetekre is, amikor egyesek csak “beugrottak” az oltásért. György István szerint gondosan ügyelnek rá, hogy ne legyen elhasználatlan oltás, de ha valamelyikből megmarad, azt olyannak kell adni, aki regisztrált érte, vagy olyan egészségügyi dolgozónak, aki még nem kapta meg.

Az államtitkár azt is mondta, hogy a jövő héten szeretnék megkezdeni a regisztráció alapú oltakozást, a legidőssebbekkel kezdve. Ennek lebonyolításához a háziorvosok segítségét kérik, akiknek még ma eljuttatnak egy tájékoztatót a programról.

György István szerint 1800 praxisnak küldenek egy Moderna-ampullát, amellyel 10 személy oltható be. Hogy ezt ki kapja, azt az orvosoknak kell leegyeztetni.

Az államtitkár szerint több mint 5000 praxist is kijelöltek, esetükben 6 személyt kell találni, akiket a betegszállítók viszik majd az úgynevezett oltópontokra. Ezeket a személyeket a Pfizer-vakcinával oltják be.

Rendőrségi adatok

Az elmúlt 24 órában a maszkviselései kötelezettség elmulasztása miatt összesen 107 személy ellen intézkedtek a rendőrök – közölte Kiss Róbert rendőralezredes. Hangsúlyozta: a hatóságok most is folyamatosan ellenőrzik, hogy az állampolgárok betartják-e kijárási tilalom szabályát. Elhangzott az is, hogy a korridorokon 30 rendőri intézkedés történt.

Müller Cecília: Csak az oltás jelenti a kiutat

A vírus folyamatosan jelen van a környezetünkben – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Szerinte csak a vakcinákkal lehet túljutni a járványon.

Azt is mondta, hogy a háziorvosok már széles körben immunizálva vannak. Komolyabb mellékhatások azóta sem jelentkeztek. A második oltás viszont erőteljesebb reakciókat válthat ki, például lázat. Ezt paracetamol tartalmú készítménnyel javasolt kezelni.

Müller Cecília szerint mindenképp szükséges a második oltás, mert csak úgy alakul ki teljes védettség. Kitért rá, hogy aki betegség jeleit érkezeli magán, az szóljon erről az oltópontnak, mert beteg személyt nem oltanak be.

A HVG kérdésére válaszolva a tisztifőorvos azt közölte: az orosz vakcinával kapcsolatos vizsgálatok közül, amely összesen 9 paraméterből áll, 7-et már elvégzett a népegészségügyi központ. Azt mondta, hogy az ellenőrzések mindegyike kedvező eredménnyel zárult. Az úgynevezett biológiai vizsgálat még hátra van, de a hét végéig ezt is elvégzik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!