szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január végére derülhet ki, hogy mennyire hatékony az oltóanyag, a cég az év végéig egymilliárd darabot gyártana le.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája jó úton halad affelé, hogy márciusban már alkalmazni lehessen – mondta a cég tudományos igazgatója, Paul Stoffels. A szakember szerint január végén, vagy február elején derülhet ki, mennyire hatékony az oltóanyaguk – írja a CTVNews.

A cég vakcinája ugyanúgy a vírus tüskefehérjének genetikai információját ismerteti fel szervezetünkkel, mint a Pfizer-BioNTech, vagy a Moderna oltóanyaga, viszont van két nagy előnye ezekkel szemben: elegendő egy oltás és nem kell extrém hideg körülmények között tárolni. A CTVNews cikke szerint a Johnson & Johnson ugyanakkor már jelezte, amennyiben jobb eredményeket kapnak a kétszeri oltással kapcsolatban, akkor ők is átállnak erre a metódusra.

A CNBC szerint a vakcina 3-as fázisú tesztelése december közepén zárult, 45 ezren vettek benne részt. A Johnson & Johnson tervei szerint, ha hatékonynak bizonyul a szerük, akkor sürgősségi engedélyt kérnek az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságtól (FDA) az engedélyezésére. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden azt közölte, hogy elkezdték az oltóanyag vizsgálatát, egyelőre a korai tesztek eredményei alapján.

A cég egyébként az év végéig 1 milliárd darab oltóanyag elkészítését vállalta, de a The New York Times arról számolt be szerdán, hogy megcsúsztak a gyártással. Paul Stoffels azt mondta, továbbra is törekednek arra, hogy az 1 milliárd dózis elkészüljön idén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét kitört az Etna

Ismét kitört az Etna

Bonyolultabb a helyzet annál, hogy csak az ipar és a közlekedés felelős a légszennyezettségért

Bonyolultabb a helyzet annál, hogy csak az ipar és a közlekedés felelős a légszennyezettségért

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad