szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A minél gyorsabb és megbízhatóbb tesztelés kulcsfontosságú a koronavírus-járvány alakulásában. Az egyik amerikai cég olyan tesztet fejleszt, melynek az értékelésébe az okostelefont is bevonja.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az amerikai Kroger Co. Egészségügyi részlege, a Kroger Health okostelefonos, otthoni Covid-gyorstesztet fejleszt. Az új, otthoni tesztelési megoldás jelenleg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) sürgősségi felhasználási engedélyére vár, és megfizethető hozzáférést kínálna az élenjáró tesztelési technológiához, amelyet Gauss Surgical cég fejlesztett ki. Engedélyezése után ezt a tesztet teljes egészében otthon lehet majd végezni, bármilyen speciális elektronika bevonása nélkül, igaz, egy okostelefonos app majd kell az eredmények értékeléséhez

A múlt hónapban a Gauss Surgical már elkészítette az első 1,5 millió tesztet, ezek azonnal rendelkezésre állnak majd, ahogy a Kroger megoldása megkapja az engedélyt. A Gauss azt ígéri, hogy képes havonta akár 30 millió tesztet is előállítani.

©

A teszt használatához a betegek egyszerű, lépésről lépésre mutatott videó utasításokat követnek egy alkalmazásban, hogy megfelelően vegyék le az orrváladékot, és elvégezzék a gyors antigéntesztet. Az app mutatja a betartandó időket, és 15 perc elteltével fotót kell készíteni a telefonnal a teszteszköztől. Az alkalmazás szabadalmaztatott, mesterséges intelligencián alapuló technológiát használ arra, hogy másodpercek alatt megjelenítse a teszt eredményeit.

©

Az alkalmazás célja, hogy megszüntesse a teszt tényleges eredményeivel kapcsolatos kétségeket azáltal, hogy a mesterséges intelligencia segítségével pontosan meghatározza az eredményeket. A COVID-19 antigén gyorstesztekben különféle vonalak megjelenése határozza meg azt, hogy pozitív vagy negatív a teszt eredménye, és előfordulhat, hogy valaki tévesen értelmezi az eredményt. Ezt küszöbölnék ki a fenti megoldással. A törvényes jelentési kötelezettségek teljesítése érdekében a fogyasztóbarát alkalmazás zökkenőmentesen megosztja a biztonságos és HIPAA-kompatibilis eredményeket a megfelelő közegészségügyi szervekkel is.

A Kroger Health szerint a pozitív eredményeket tekintve 93 százalékos, a negatívokat nézve 99 százalékos az egyezés a sürgősségi felhasználásra tervezett PCR-tesztek eredményeivel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Ne féljünk megszegni a szabályokat!