szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közeleg a WhatsApp vitatott változása, a cég ezért különös kampányba kezdett.

A WhatsApp még 2020 végén megváltoztatta az adatvédelmi irányelveit. Ezek a változtatások felhatalmazzák a csevegőszolgáltatást arra, hogy megossza a felhasználók bizonyos adatait anyavállalatával, a Facebookkal, valamint e vállalat más platformjaival, például az Instagrammal és a Messengerrel. Bár a WhatsApp megpróbálta megmagyarázni, hogy ez a változás miért nem érinti a magánbeszélgetéseket, a felhasználókat nagyon felbőszítette a rájuk kényszerített változás. Mivel a magyarázkodás nem jött be, a WhatsApp hangnemet váltott:

A cég több tízmillió felhasználót figyelmeztetett arra, ha valaki más üzenetküldőt választ a WhatsApp helyett, akkor azt kockáztatja, hogy a másik cég belenézhet a privát beszélgetéseibe

– számolt be róla az amerikai Forbes.

©

Bár a WhatsApp azt nem mondta ki, de elég egyértelmű, hogy üzenetében a Telegramra gondolt. A WhatsApp végpontok közti titkosítást használ, amely elvileg védi a felhasználókat attól, hogy az egymással folytatott beszélgetésekhez más is hozzáférjen. A végpont-végpont titkosítás ugyan a Telegramon is beállítható, de ott alapértelmezés szerint nem így zajlik a kommunikáció: a felhasználó egy titkosított adatforgalmon keresztül kommunikál a felhővel, ez pedig technikai értelemben véve valóban lehetővé teszi, hogy belenézzenek a beszélgetésekbe.

Más kérdés, hogy a cég irányelvei ezt kifejezetten tiltják.

A WhatsAppot fenntartó Facebook szerint más üzenetküldőt sem érdemes választaniuk a felhasználóknak. A Signal a terhelést nem bírta elviselni, az iMessages pedig nem platformfüggetlen – magyarázzák.

Közben egyre inkább úgy tűnik, hogy a vállalat bele akarja kényszeríteni a felhasználókat abba, hogy elfogadják a megváltozott irányelveket. Kiderült ugyanis, hogy bár valóban nem törlik azok fiókját, akik nem mennek bele a változásba, de ők nem is tudnak majd minden funkciót használni. Emiatt ezek a fiókok valószínűleg inaktívvá válnak – márpedig az inaktív fiókokat 120 nap után automatikusan törli a rendszer.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

Koronavírusosak lettek a vidrák egy amerikai állatkertben

Koronavírusosak lettek a vidrák egy amerikai állatkertben