szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokkolta a világot a WhatsApp/Facebook adatvédelmi irányelveivel kapcsolatos változások közelmúltbeli bejelentése. Indiában, a csevegőszolgáltatás egyik legnagyobb piacán most komoly jogi lépéseket fontolgatnak.

Nagy visszhang kísérte a közelmúltban, hogy a kaliforniai székhelyű WhatsApp január elején megváltoztatta adatvédelmi irányelveit. Ezek a változtatások felhatalmazzák a csevegőszolgáltatást arra, hogy megossza a felhasználók bizonyos adatait anyavállalatával, a Facebookkal, valamint e vállalat más platformjaival, például az Instagrammal és a Messengerrel.

Bár a WhatsApp azóta már magyarázni próbálta, hogy miért nem érinti ez a magánbeszélgetéseket, csak nem csitul a felháborodás. Sokan azonnal áttértek más üzenetküldő szolgáltatásra – a Telegram és a Signal elégedetten könyvelhetett el több millió új letöltést. A WhatsApp egyik legnagyobb piacán, Indiában pedig (ahol egyébként több mint 400 millióan használják a szolgáltatást) jogi útra terelik a kérdést.

Az ügyben Chaitanya Rohilla ügyvéd nyújtott be petíciót a Delhi Legfelsőbb Bírósághoz. Ebben az szerepel többek között, hogy az adatvédelmi frissítések gyakorlatilag 360 fokos betekintést adnak a felhasználó online tevékenységébe, és ez a fajta önkényes magatartás ellentétes az India alkotmányában rögzített alapvető jogokkal. A petíció szerint a WhatsApp a nemzetbiztonságot is veszélyezteti azzal, hogy megosztja, továbbítja és tárolja az indiai felhasználók adatait egy másik országba, idegen törvények által szabályozott információkkal együtt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy tűnik, a kínai Sinovac vakcinája nem véd a koronavírus brazil mutációjától

Úgy tűnik, a kínai Sinovac vakcinája nem véd a koronavírus brazil mutációjától

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész